17:09 / 27.02.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Ujedinile se istarske poduzetnice, jedna su drugoj oslonac

Katalog poslovnih žena

Katalog poslovnih žena

Foto: HTV / HRT

Vrijeme COVID-a nije naštetilo svim poduzetnicima. Dapače, vrijeme krize neki su iskoristili su za uporniji proboj na tržište, stvarno i virtualno. 

U krugu nekada uspješnog Uljanika, uspješnu obiteljsku tvrtku vodi mlada poduzetnica, uskoro doktorandica informatičkih znanosti. Desetak također visokoobrazovanih muškaraca njezini su zaposlenici i proizvode kompleksne projekte iz brodogradnje, uglavnom za izvoz.


- Mi smo proizvođači električnih, propulzivnih sustava za brodove. Ako pogledate ovo što se dešava u autoindustriji, pojava električnih i hibridnih vozila, to mi radimo za brodove, objašnjava Kristina Blašković, voditeljica projekata za brodogradnju iz Pule.


Upravo sada opremaju jahtu od 117 stopa za američkog naručitelja, u nju će se ugraditi njihovi motori, baterije, kompletni električni pogon. Rade izvrsno već godinama, traženi su diljem svijeta i stoga im poslovanje u COVID-doba nije otežano, kažu. 


Virtualno poslovanje dobro je došlo i diplomiranoj pravnici koja zajedno s kolegicom izrađuje mrežne stranice za tisuće naručitelja, a premda sad malo usporeno, dobro se snalazi i na području kupoprodaje nekretnina. 


- Ja ne gledam muško-ženski. Možda je nama ženama otežano ući u poduzetništvo, ali kad uđemo onda je tu interesantno i ima jako puno više žena nego prije nekoliko godina, kaže Brankica Ajduković, poduzetnica iz Pule.


Samo u Istri njih je gotovo 200 povezano u mrežnom katalogu poslovnih žena. Jedna drugoj pružaju potporu i omogućuju brže sklapanje poslova.


- Mi smo prilično navikle na različite stresove jer cijeli život kombiniramo obiteljske stresove i poslovne stresove, tu smo doktorirale, i čim se pojavila korona - aha, imamo komparativnu prednost, možemo virtualno komunicirati, kaže Alida Perkov, predsjednica BPW-a, Prvog hrvatskog kluba Pula.


Poduzetnice iz naše priče dio su virtualnog kataloga. I njih stotinjak u Viber su grupi. Ujedinjene, kako bi što brže mogle doći do novog posla, novog izazova i novog uspjeha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!