15:38 / 18.03.2020.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

Poduzetnici se prilagođavaju

-

-

Foto: - / -

Time neće nužno popraviti zaradu, ali svakako će pomoći sugrađanima kojima su neke usluge ili proizvodi trenutačno nedostupni.
Epidemija izazvana koronavirusom itekako je utjecala na poslovanje poduzetnika pa se oni nastoje prilagoditi situaciji i potrebama tržišta. Time neće nužno popraviti zaradu, ali svakako će pomoći sugrađanima kojima su neke usluge ili proizvodi trenutačno nedostupni. 

Pamučne, perive maske za lice, ovih je dana gotovo nemoguće nabaviti. Inače šivaju zaštitnu opremu, ali ovih dana pulska gradska tvrtka Tehnokop dnevno proizvede i petstotinjak maski. Vijesti su takve da je nužno nastaviti ovaj posao. Od 36 zaposlenih osoba s invaliditetom je 19, rade u dvije smjene, na propisanom razmaku. Dio posla obavljaju i kod kuće.

- Uskačemo našim susjedima, rodbini i poznanicima, ustupljen nam je materijal iz radione, tako da osiguramo maksimalan broj maskica koliko možemo, rekla je voditeljica proizvodnje Tekop Nove Berina Mujkić.

Kraj Vodnjana, već deset godina uzgajaju mediteransko bilje. Prerade ga 300 tona godišnje, ali ovih će dana pojačati proizvodnju dezinfekcijskih sprejeva. Ne koriste aktivni klor, već klor-dioksid, ali i same biljke imaju dezinfekcijska svojstva. 

- To su lavanda, ružmarin, timijan, dosta koristimo komorač koji ne spada u tu porodicu labijata ali ima određena fitokemikalije koje su tu bitne, rekao je Miljo Miljak, član uprave "Svijeta biljaka".

- One pojačavaju naš imunitet, što je vrlo značajno. A znate i sami kad imate jak imunitet ako vas i zahvati neka viroza ili neka bakterija lakše ćete to preboljeti, možda nećete niti biti bolesni, objasnila je Dubravka Orlić Bašlin, direktorica proizvodnje "Svijeta biljaka".

Ovih je dana izračito povećana kupovina mesa. 

- Juha se sad jako počela doma kuhati, valjda su ljudi doma, cijele obitleji, i sad se puno kuha juha, jedu lešo meso, jer ne troše, puno ne rade, odmaraju, i najviše junetina, i svinjetina, reka je mesar Bogdan Komparić.

Ovaj lanac  mesnica počeo je besplatno dostavljati meso u kuće. Dnevno prodaju šezdesetak paketa koji odgovaraju potrebama od tjedan dana. Kupci nisu samo stariji i teže pokretni, već i mladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!