07:00 / 17.04.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Poduzetnici strahuju od budućnosti i neizvjesnosti

Poslovanje u koronakrizi

Poslovanje u koronakrizi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Više od godinu dana poduzetnici posluju u pandemiji - dok su neki ovisni o potpori za očuvanje radnih mjesta, drugi su zapošljavali i širili proizvodnju. No svi strahuju od budućnosti i aktualne neizvjesnosti.


Da je poduzetništvo puno uspona i padova dobro zna Jura Bičanić. Jedan je od vlasnika varaždinske tvrtke koja proizvodi termofolije, zapošljava petnaest ljudi, a kaže - u pandemijsko je vrijeme posla više nego ikad. Izvoze u Austriju i Njemačku, no ono što poziva na oprez jest rast cijena repromaterijala.

- Sad se osjeti da će doći jedna kriza u toj branši, jer je došlo do povećanja cijene repromaterijala, nestašica je repromaterijala. Mi smo u Njemačku morali dati narudžbu za sirovinu godinu dana unaprijed, rekao je suvlasnik tvrtke Jura Bičanić.

Ovih dana vulkanizeri su traženi - mijenjaju se zimske gume. No - osjeća se manjak posla jer očito građani na gumama - štede.

- Posla ima kao što i vidite, korona je malo utjecala, ali nadamo se da će biti sve više i više i da će biti dobro. Imamo četrnaest zaposlenih, rekla je Karolina Rugle Piskač, Vidovec. 


A štedi se i na kavi - pune terase više se u Varaždinu ne viđaju, ugostitelji su bili zatvoreni sto dana - sad je lagano krenulo, ali nije to to - kažu.

- Izdržali smo - čovjek se na sve navikne, izdrži sve, ali posao se još nije vratio u onom opsegu kakav je bio i mislim da bude trebalo vremena za vratiti se, dodao je vlasnik kafića Marijan Tači.

A još nismo dogurali do polovice godine, s procjepljivanjem se kasni, epidemiološka slika na sjeveru ponovno - nije dobra. Poduzetnici su optimistični, ali ih muči - neizvjesnost.

- Nitko ne zna što će biti u ovoj godini, nadamo se najboljemu, ali što će biti vidjet ćemo, kazao je Bičanić.

- Očekujemo u ovoj godini da bude bolje i više posla, naglasila je Rugle Piskač.

- Nakon te pandemije, ako bude završila, trebat će nam vremena da se vratimo na rezultate koji su bili prije, dodao je Tači.

A svjetlo na kraju "pandemijskog tunela" - još se ne nazire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!