19:43 / 26.02.2019.

Autor: Edi Škovrlj/T.V./HRT

Poduzetnicima u turizmu nepovratna sredstva za energetsku obnovu

-

-

Foto: - / -

U Smiljanu, rodnome mjestu Nikole Tesle, svečano su dodijeljeni ugovori za 75 poduzetnika u turizmu i trgovini. Iz europskih fondova dobili su 175 milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.
Ugovore o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)" potpisali su u utorak i dodijelili korisnicima u Smiljanu kod Gospića ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Od 132 projektna prijedloga, 75 ih je zadovoljilo uvjete te je inicijalni iznos od 76 milijuna kuna potpora povećan na 174,6 milijuna kuna, za projekte ukupno vrijedne 311,5 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Sreću ne krije bračni par Mitrović. Nepovratno će im na račun sjesti nešto više od milijun kuna. Novac će utrošiti u solarnu elektranu, dizalicu topline i termofasadu obiteljskog hotela. Mjesečni račun za struju u sezoni doseže vrtoglavih 35 tisuća kuna, sada planiraju uštedjeti od 30 do 50 posto.

- To je sjajan način korištenja europskih sredstava, najbolji mogući, jer je riječ o projektima energetske uštede za poduzetnike i smanjenju potrošnje električne energije za ukupnu zajednicu - rekao je ministar Ćorić.

Na novinarsko pitanje je li ovaj događaj organiziran baš u Smiljanu kod Gospića zbog izborne kampanje i želje da HDZ pobijedi svog bivšeg člana Darka Milinovića, ministar Ćorić odgovorio je da u Hrvatskoj nema boljeg mjesta za podjelu sredstava za proizvodnju električne energije i energetske učinkovitosti nego u Smiljanu, Memorijalnom centru Nikole Tesle, te da "ni taj niti ijedan drugi korektni događaj u Republici Hrvatskoj ne valja povezivati s gospodinom Milinovićem".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!