16:18 / 18.05.2019.

Autor: Klara Dujmović/V.K./HRT

Poduzetnički pothvat mlade obitelji iz Istre

-

-

Foto: - / -

Obitelj Budak iz Svetog Petra u Šumi otvorila je pogon za preradu svinjskoga mesa i kušaonicu. U svom poduzetničkom pothvatu ta mlada obitelj vidi sigurnu budućnost.
Ne ulažu samo gradovi u nove pogone nego i poljoprivrednici. Obitelj Budak iz Svetog Petra u Šumi otvorila je pogon za preradu svinjskoga mesa i kušaonicu. U svom poduzetničkom pothvatu ta mlada obitelj vidi sigurnu budućnost.

Obitelj Budak oduvijek uzgaja svinje. I sada ih imaju 150 njih. Hranu za njihovu proizvode sami na 20 hektara zemlje.

- Sve uspijemo. Samo dobra volja i ako radiš nema gladi. Nema gladi. Nema gladi. Sve možeš. Treba raditi i gotovo, govori Bruno Budak, Sveti Petar u Šumi.

Do sada su svinje tovili isključivo za prodaju. No, učinili su korak više. Otvorili su vlastiti pogon za preradu svinjskoga mesa. Proizvodit će kobasice, pancetu, pršut. I tako trostruko više zaraditi. 

- Objekt može sam po sebi osušiti i preraditi oko 600 svinja. Uz troje zaposlenih, a cilj nam je da dođemo, kroz 2 godine, na 300 svinja. Tristo 200 kilaša koji bi bili uzgojeni u Istri, itiče Mihael Budak, Sveti Petar u Šumi.

Proizvode će plasirati u vlastitoj konobi. Od ovoga, smatraju, njihova obitelj može živjeti.

- Uvjerena sam da može. Mi zaista imamo nešto što Istra nije zaokružila. Od njive do stola, rekla je Antonija Budak, Sveti Petar u Šumi.

Za izgradnju pogona i konobe podignuli su kredit i uložili vlastiti novac.

- Investicija je oko 5 i pol milijuna kuna bez PDV-a. Računamo je otplatiti kroz nekih 10 godina, naglasio je Mihael.

U situaciji kada našemu selu ne cvjetaju ruže ovakva je investicija hrabar potez. No, Budakovi su, kažu, dobro promislili, sve dobro izračunali i u svoju su odluku - sigurni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!