20:16 / 23.04.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Poduzetnike potres nije pokolebao, ponovno pokreću posao

Poduzetnike potres nije pokolebalo, ponovno pokreću posao

Poduzetnike potres nije pokolebalo, ponovno pokreću posao

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na potresom pogođenoj Banovini i dalje se radi na otklanjanju štete. Uz obiteljske kuće, stradali su i brojni poslovni prostori čiji su vlasnici pretrpjeli velike financijske gubitke. No poduzetnike to nije pokolebalo da ponovno ubrzo pokrenu posao. Neki uz pomoć države, a neki su sami sanirali štetu.

Željko Kuzmić iz Gline prije dvije je godine odlučio pokrenuti vlastitu tvrtku za proizvodnju metalnih konstrukcija. Počeci nisu bili nimalo laki, ali danas pile za rezanje ogrjevnog drveta prodaje diljem Hrvatske.

- Prošle godine potražnja za tim strojevima bila je relativno malena, dva do tri stroja mjesečno. Ove godine unatoč koroni i potresu potražnja se povećala. Proizvodimo šest do sedam strojeva mjesečno, rekao je Kuzmić.

Cijeli siječanj proizvodnja je bila u zastoju, ali za to vrijeme pomagao je svojim sugrađanima.

- Imamo dostavno vozilo s kojim smo prevozili i iz razrušenih kuća, spašavali što se spasiti moglo, dodaje.

Tvrtka Nebojše Grbića 17 godina proizvodi namještaj od masivnog drva, koji izvozi i u druge europske zemlje. Iako su pandemija i potres ostavili traga na poslovanju, raditi se mora.

- Vjerujem da svi imamo isti problem. Možda smo jednim dijelom zanemareni, ali ako ste kvalitetan i dugogodišnji poduzetnik bez nekakvih ružnih tragova, svaki trud, svaki ulog koji ulažete vratit će vam se sigurno, naravno ako to nije na štetu drugih, kaže Grbić.

Oštećenja na pogonima nakratko su zaustavila proizvodnju. Ali uzeli su stvar u svoje ruke i sami sanirali štetu.

Na području Sisačko-moslavačke županije aktivno je više od 4500 malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju gotovo 19.000 ljudi. A gotovo da nema poduzeća koje nije pretrpjelo štetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!