15:58 / 22.11.2019.

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Polarna "grdosija" iz splitskog škvera

-

-

Foto: - / -

Na navoz je podignuta nova blok-sekcija kabinskog prostora, teška više od 150 tona, što je jedan od najzahtjevnijih poslova u gradnji broda.
U splitskom škveru gradi se brod za polarne ekspedicije koji bi trebao zaploviti početkom iduće godine. Na navoz je podignuta nova blok-sekcija kabinskog prostora, teška više od 150 tona, što je jedan od najzahtjevnijih poslova u gradnji broda.

Jakša Bošnjak odrađuje svoj posljednji dan u splitskom brodogradilištu. Nakon 35 godina rada odlazi u mirovini. Sudjelovao je u gradnji različitih brodova. Do radnog mjesta na 4o metara visine svakodnevno je prolazio 170 stepenica. Kabina dizalice kaže, ima i svoje posebnosti. "Pogled je fantastičan, ali treba biti koncentriran i odgvoran u svakom pogledu. Napravio sam 15o brodova - to je golema flota, kaže Jakša.

A golema je i nova blok-sekcija kabinskog prostora koja je danas dodana brodu za polarne ekspedicije koji se gradi u škveru. "Riječ je o najzahtjevnijem dijelu našeg posla. Brdo dužine 25 metara. To je blok sekcija koja ima dva kata, svaki kat je 375 m2, težak je 150 tona što bi bilo 10 stanova po 75 m2", Josip Jurišić iz službe za odnose s jvnošću Brodosplita.

Ova grdosija moći će primiti do 200 putnika u prostranim kabinama i javnim prostorima. Radi se punom parom jer se porinuće očekuje početkom iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!