18:00 / 07.05.2019.

Autor: Hina

Polarni kruzer Scenic Eclipse ponovno u pulskoj luci

Fotografija: Dusko Marusic/PIXSELL

Fotografija: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon nepuna dva tjedna provedena na dokovanju u riječkom remontnom brodogradilištu Viktor Lenac, polarni kruzer Scenic Eclipse u utorak je ponovno uplovio u pulski Uljanik.
Nakon nepuna dva tjedna provedena na dokovanju u riječkom remontnom brodogradilištu Viktor Lenac, polarni kruzer Scenic Eclipse u utorak je ponovno uplovio u pulski Uljanik, čime su otklonjene sumnje da se australski brodovlasnik Glen Moroney s tim svojim brodom neće vratiti u pulsko brodogradilište.

Naime, polarni kruzer Scenic Eclipse koji se u Uljaniku gradi za australsku kompaniju Scenic je 25. travnja isplovio iz Pule na dokovanje u Lenac, a tada su se pojavile i sumnje da se, zbog agonije i sve izvjesnijeg stečaja Uljanika, ali i brojnih problema s kojima se susretao prilikom gradnje, australski brodovlasnik sa svojim brodom kada jednom isplovi iz pulskog zaljeva u njega neće vratiti.

Scenic Eclipse je u Lencu boravio radi uobičajene procedure u završnoj fazi izgradnje nekog broda, odnosno kontrole i radova na podvodnom dijelu te bojanja broda.

U Uljaniku su, inače, očekivali povratak broda u Pulu nakon dokovanja jer se u pulskom brodogradilištu, prema neslužbenim informacijama, još uvijek nalazi velika količina materijala namijenjenog dovršetku kruzera.

Prema nekim informacijama, brojni su kooperanti još od jutra ulazili u pulsko brodogradilište te se vjeruje da će zadnja faza opremanja broda biti odrađena u Uljaniku.

Naime, kako dovršetak posla zbog događanja u Uljaniku ne bi bio ugrožen, brod i njegovu izgradnju u drugoj polovici prošle godine preuzeo je australski naručitelj.

Ugovor za gradnju kruzera Scenic Eclipse sklopljen je još krajem 2015. godine, a brod je namijenjen prije svega krstarenjima polarnim i tropskim područjima. Njegova je procijenjena vrijednost oko 200 milijuna eura te je jedan je od najskupljih brodova izgrađenih ikad u hrvatskim brodogradilištima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!