14:03 / 07.04.2019.

Autor: Sanja Najvirt/V.K./HRT

Polemično o zakonu o vinu

-

-

Foto: - / -

Novi Zakon o vinu na snazi je od 1. travnja, ali nije ispunio očekivanja najvećih vinarija. Mali vinari sa zakonom su zadovoljni.
Novi Zakon o vinu na snazi je od 1. travnja. Trebao bi - kažu vinari - zamijeniti stari, predratni zakon još iz bivše Jugoslavija. Ali novi zakon i nije baš ispunio očekivanja. I to najvećih vinarija koje proizvode više od dvije trećine hrvatskih vina. U zakonu - tvrde u vinarijama - nema mehanizama kojima bi se zaustavilo crno tržište grožđa i vina. Posebice jeftinih iz trećih zemalja, poput Kosova i Makedonije. Ne slažu se ni s ukidanjem markica na vino. S druge strane, mali vinari sa zakonom su zadovoljni.

Probudilo proljeće pupove na lozi. Još nježne, vunaste. Na vrijeme za dobar start kvalitetne vinogradarske godine. Očekivanja velika. Baš kao i od novog Zakona o vinu. Zajednički su ga radili vinari i resorno Ministarstvo. Nisu svi zadovoljni. Najviše oni veliki.

- Mi proizvođači nismo potpuno zadovoljni jer smatramo da ovim zakonom nije dovoljno regulirano crno tržište, koje nama stvara velike probleme unatrag pet do 10 godina. Isto tako nije dovoljno dobro reguliran uvoz vina iz trećih zemalja, pri tome mislim na jeftina vina koja nam stižu iz Makedonije i Kosova, ali i tržišta trećih zemalja, naglašava Josip Tokić, direktor "Vinogradsrtva i vinarstva" PP Orahovica.

- Kutjevo kao velika vinarija nije sudjelovala u izradi novoga zakona tako da nam nisu poznati svi detalji vezani uz zakon do samog njegovog izglasavanja, ali nadamo se da će pravilnici koji će uslijediti i akceptirati potrebe i zahtjeve velikih vinara koji sudjeluju s najvećim udjelom u prometu vina u Hrvatskoj, istaknuo je Josip Vitez, direktor "Vinogradrstva i vinarstva" Kutjeva d.d.

Boli ih kažu, ukidanje evidencijskih markica koji su velikim vinarijama minoran trošak, no zato važan alat kontrole. Malim će vinarima uštedjeti dva milijuna kuna pa su zadovoljni. Iz Ministarstva poručuju - i bez markica kontrole neće izostati.

- Putem uvedbenog broja koji će kontrolirati sljedivost svih pošiljki i pakiranja vina, no ono što želim istaknuti, da smo kroz ovaj zakon predvidjeli decentralizaciju stavljanja vina u promet, da ćemo kroz ovaj zakon zaposliti vinarske nadzornike koji će sudjelovati kroz Hrvatsku agenciju za hranu i poljoprivredu, naravno oni će biti zaposleni preraspodjelom unutar sustava, a ne novim zapošljavanjem, rekao je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Bit će ih, kako doznajemo 20-tak, a posla će biti 'preko glave'. Jer moraju ući u svaki podrum, vinograd, provjeriti sve podatke upisane u vinogradarski registar, izjave o berbi, proizvodnji, zalihama. Ne odgovaraju li podaci zatečenom stanju, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu kao ovlašteni tužitelj preuzima stvari u svoje ruke. Tu su novinu u Zakonu izborile same udruge vinara kako bi spriječile sivo tržište grožđa.

- Sam taj početak je u vinogradu i naglasak je vinara da se krene u maksimalnu kontrolu od grožđa, trsa, obranog grožđa, do samog podruma gdje je došlo. Nitko ne može nikome zabraniti da nosi grožđe sa svog područja, no mora se znati gdje je završilo i to je na neki način najvažniji zadatak, naglašava Nikola Drmić, Udruga "Graševina Croatica".

- S obzirom da Hrvatska ima jako malo hektara vinograda nadam se da će to potaći sadnju, neće biti toliko kontrola s obzirom na markice, ali će biti kontorla direktnija u vinogradu i podrumu i to će potaknuti obnavljanje postojećih nasada jer ne smijemo doći ispod 20 tisuća hektara, rekao je Ivica Perak, Udruga kutjevačkih vinara i vinogradara.

Sad smo već na rubu minimuma. Zato što prije treba vratiti nekadašnjih 35 vinorodnih hektara jer potražnja za hrvatskim vinima raste, kaže ovaj iskusan vinar. I u ovoj udruzi smatraju kako što prije treba donijeti pravilnik o službenim kontrolama jeftinih uvoznih vina.

- U nekim trgovačkim lancima danas možete kupiti graševinu s Kosova, mi dobro znamo da graševine na Kosovu nema, ali su doskočili na način da su trgovački naziv nadjenuli graševina i kod nas kažu da to vrijedi, a u biti se radi o velikoj prevari potrošača, rekao je Tokić.

- EU ima sporazum s Makedonijom vezano za izvoz vina na tržišta Unije temeljem V i 1 obrazaca, gdje su navedeni svi parametri koji se u vinu nalaze i prate takvu pošiljku i na naše tržište temeljem analize rizika čiji je jedan od parametara niska cijena, naglašava Karalić.

Baš tu će biti ključan novi pravilnik o kontrolama vina koji velike ovlasti daje državnom inspektoratu. Među ostalim i onu o povlačenju takvog vina, odnosno patvorina s tržišta. A dok se pravilnici ne donesu i veliki i mali novi zakon o vinu smatraju važnim iskorakom u odnosu na onaj prethodni.

- Dobili smo zakonom u Hrvatskoj četiri regije gdje se svaka udruga između sebe treba oformiti na regionalnom principu kako bi kontrolirala sve sudionike u samoj regiji jer mi najbolje znamo što jedni od drugih možemo očekivati u vinogradu, govori Drmić.

- Moći ćemo bolje brendirati naša vina. Ovdje kod nas u Slavoniji su to graševina, frankovka, zeleni silvanac i druge sorte specifične za podneblje. Druge regije će također brendirati svoja vina, rekao je Tokić.

Za to će im na raspolaganju biti dodatnih 12 milijuna kuna koja zbog financijskog rasterećenja ostaju vinarskom sektoru upravo za marketinško regionalno označavanje vina. A nositelji će biti naravno vinarske udruge, odsad odgovorne i za organoleptičko ocjenjivanje vina koje je novim Zakonom decentralizirano.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!