18:49 / 29.01.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/HRT

Poljoprivredni sajam u Veroni

-

-

Foto: - / -

Najveći je i najstariji, ali sajam u Veroni je i mjesto budućnosti. Roboti, satelitski navođeni strojevi, dronovi - donedavno nezamisliva tehnologija nudi se kupcima koji dolaze iz cijele Europe.
Najveći i najstariji poljoprivredni sajam u Italiji otvoren je jučer u Veroni. Čak 114. put otvorio je vrata svima koji nešto znače u europskoj poljoprivredi. Hrvatska je, zbog predsjedanja Vijećem Europske unije, zemlja partner - počasni gost sajma.

Najveći je i najstariji, ali sajam u Veroni je i mjesto budućnosti - izlog novih tehnologija. Roboti, satelitski navođeni strojevi, dronovi - donedavno nezamisliva tehnologija - nudi se kupcima koji ne dolaze samo iz Italije, nego iz cijele Europe.

- Ciljamo na poljoprivrednike, europske poljoprivrednike. Želimo razgovarati što će biti u budućnosti, kako da poljoprivrednici budu što učinkovitiji, rekao je direktor sajma Flavio Innozenti.

A tehnologija nije ni jeftina. Vrijedna je stotine tisuća eura. Ovi najsuvremeniji traktori skuplji su od, recimo, sve mehanizacije u nekom slavonskom selu.

- Ovo je samohodni stroj za raspršivanje pesticida. Stoji oko 150 tisuća eura, rekao je prodavač opreme Karlo Mazzoti.

Zelena agenda Europske unije nalaže da poljoprivrednici proizvode što više hrane, ali da pritom što manje onečišćuju okoliš. Te će nepomirljive pojmove rješavati tehnologija.

- Na sajmu se okupilo i više tisuća talijanskih poljoprivrednika. Ne prosvjeduju zbog cijene mlijeka ili zemljišne politike - poput naših - nego zbog štetnika. Uništavaju im usjeve. I smatraju kako talijanska vlada nije učinila dovoljno kako bi ih zaštitila, izvijestio je HRT-ov urednik, novinar i voditelj Vlatko Grgurić.

- Gubimo urod. Prošle godine izgubili smo 80 posto krušaka, štetnici nam uništavaju jabuke, plantaže kivija. I taj problem treba riješiti. Ne vidimo budućnost, rekao je poljoprivrednik iz Trevisa Philip Berger.

Sajam su svečano otvorile dvije ministrice poljoprivrede - talijanska i hrvatska. Ta čast nam je kao i na Zelenom tjednu u Berlinu prije dva tjedna - iskazana u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Italija je naš treći vanjskotrgovinski partner.

- Razgovarale smo o važnim temama i otvorenim pitanjima u svojim zemljama. Hrvatska predsjeda Europskom unijom i razgovarale smo o reformi zajedničke poljoprivredne politike, kazala je ministrica poljoprivrede Republike Italije Teresa Bellanova.

- To nam je bitno kako bismo osigurali tijek financiranja 2021. godine s obzirom na cjelogodišnji okvir i jer reforma zajedničke poljoprivredne politike kasni, izjavila je ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković.

I tako, većina tehnologije koju ovdje vidimo preskupa je za naše poljoprivrednike. Ne zato što neki čak i ne bi imali novca, nego stoga što imamo male posjede. Ali s druge strane - to nam je i prednost. Možemo se okrenuti ekološkoj poljoprivredi. Dakle, malim, skupim serijama proizvoda koji na bogatim tržištima - pa i talijanskom - imaju svoje mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!