Poljoprivrednici o cijeni gnojiva: Ovo je neizdrživo

23.09.2022.

07:00

Autor: Marina Gantar/Vesna Ljubo/Kornat Vilović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Pred poljoprivrednicima teška jesenska sjetva

Pred poljoprivrednicima teška jesenska sjetva

Foto: Dnevnik / HRT

Na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu u četvvrtak je održana rasprava o poslovanju i nastavku proizvodnje u Petrokemiji d.d. Kutina zbog zabrinutosti vezanih uz osiguranje dovoljne količine mineralnih gnojiva po pristupačnim cijenama, koja su potrebna poljoprivrednicima za jesensku i proljetnu sjetvu. Ekipa HRT-a je provjerila što to znači poljoprivrednicima koji su itekako oslonjeni na mineralna gnojiva iz te tvornice.

Pred poljoprivrednicima je teška jesenska sjetva. Iako se generacijama bave poljoprivredom, ovi đakovački poljoprivrednici zbog sve većih cijena repromaterijala smanjuju troškove. 

- Bavim se ratarstvom, stočarstvom, ne sviđa mi se ove cijene gnojiva nove jer sam smanjio kupovinu gnojiva, jer ovo je neizdrživo, nije više normalno što se tiče cijena, kaže Pero Blažeković, poljoprivrednik iz Širokog Polja. 

Cijena, kvaliteta i dostupnost mineralnih gnojiva problemi su koji itekako utječu na poljoprivrednu proizvodnju. 

- Nećemo mi biti bez gnojiva, ali zbog cijene dijelom i kvalitete sigurno da će se smanjiti proizvodnja gnojiva, samim time i proizvodnja žitarica u sljedećoj godini, govori Josip Tomičić, također poljoprivrednik iz Širokog Polja. 

Zbog plinske krize u cijeloj se Europi smanjuje proizvodnja mineralnih gnojiva, a cijene rastu.

- Prema nekim procjenama Svjetske banke, ovo je godina kad su te cijene najviše u povijesti, a rasle su između 50 i 300 posto; sve to dovodi u pitanje jesensku sjetvu, izaziva zabrinutost hoće li si poljoprivrednici moći priuštiti umjetna gnojiva po pristupačnim cijenama, rekla je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir. 

O nastavku proizvodnje i poslovanju jedine tvornice mineralnih gnojiva u državi, koja je zbog rasta cijene plina u proljeće zaustavila proizvodnju, raspravljalo se na saborskom Odboru za poljoprivredu.

- Ovo ne može tržište riješiti jer po ovim cijenama će biti takve razine cijena da će poljoprivrednicima biti potpuno neprihvatljivo i mi ne možemo cijeli teret cijene plina prebaciti na poljoprivrednike, to ne dolazi u obzir, govori Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije d.d.

Konkretnija rješenja očekuju se od sastanaka Europske komisije. Trenutačna situacija s mineralnim gnojivom i sjetvom je sljedeća.

- Gnojiva ima dovoljno, što se tiče cijene, one su otprilike na razini proljetnih cijena, to znači, ovisno o vrsti gnojiva između 600 i tisuću kuna, neka čak čini mi se nešto niže, koje su bile na proljeće, no za sada nema nikakvih problema u opskrbi, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ratari ističu da su cijene već u proljeće skočile u nebo i sada se po tim cijenama provodi jesenska sjetva.

Oni ne žele smanjenje kvalitete i prinosa, do čega će morati doći budu li štedjeli na mineralnim gnojivima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!