Poljoprivrednici sa strepnjom komentiraju posljedice ćudljiva vremena

03.07.2022.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Poljoprivrednici sa strepnjom komentiraju posljedice ćudljiva vremena i klimatskih promjena

Poljoprivrednici sa strepnjom komentiraju posljedice ćudljiva vremena i klimatskih promjena

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ove sezone na istoku Hrvatske, na sreću, nije bilo velike štete od tuče i nevremena. Ipak, dok sunce prži, a kombajni i berači rade na njivama i u voćnjacima - posljedice ćudljiva vremena i klimatskih promjena i dalje se sa strepnjom komentiraju.

Vreli početak ljeta vinogradare nije iznenadio.

- To je vrijeme koje mi sad krademo od vrućina… I onda se malo sklonimo preko dana i navečer opet. Vrijeme je, sad su najintenzivniji radovi u vinogradu, rekao je Ozren Kraljić, vinogradar i vinar iz Rešetara.

Dva i pol hektara nasada osigurao je, ali i dalje strahuje od nevremena.

Šarčevići uzgajaju lješnjake, a mali nasad crnog ribizla baza je za proizvodnju zdravih namaza. Golema šteta od tuče na sjeveru Hrvatske ponovno je pokrenula desetljećima stare rasprave o protugradnoj obrani.

- Sjećam vremena kad su ljudi znali procijeniti hoće li biti tuče ili neće i kad su ti raketari djelovali i kad se spašavalo tako to poljoprivredno dobro od tuče, kaže Marina Šarčević, voćarica iz Sikirevaca.

- Mi danas doživljavamo da više ne pada led veličine zrna riže, graška. To sad danas padaju orasi, teniske loptice, mandarine.. čuda. Ja samo Boga molim da ne dođe samo neka takva tuča jer ja bi onda ostao i bez mreža i bez stupova i voćnjaka, kaže Branko Branković, voćar iz Kruševice.

Ono što ljude koji proizvode pod vedrim nebom smeta, kaže Ozren Kraljić, nedostatak je pravih i usporedivih informacija.

- Da mi svi znamo šta je dobro, a šta nije, jer ako nije dobro za moju zemlju za atmosferu ili danas sutra za moju djecu onda nije dobro ni za mene i moju lozu, kaže Ozren. 

- Mi pokušavamo i prema ministarstvu i prema DHMZ djelovat i prema osiguravajućim kućama da pokušaju razumjeti vapaj poljoprivrednika, ističe Branko.

Jer u krizi koja steže - sve se - važe i mjeri. Troškovi će jedva pokriti proizvodnju pa iznenadna šteta stvara goleme gubitke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!