Poljoprivrednici više nemaju kamo s plastikom

10.10.2018.

16:35

Autor: S.L./I.H./HRT

default error photo
Europa otpad sve više iskorištava i kao gorivo, a do 2030. želi osigurati da se sva plastika može reciklirati.
Poljoprivrednici koji upotrebljavaju plastiku, posebice stočari i povrtlari, žale se da nemaju kamo s istrošenim folijama jer po njih više ne dolaze tvrtke koje su ih besplatno odvozile. I dok se u Europskoj uniji takav materijal iskorištava kao gorivo, kod nas postaje problem.

Obitelj Jareš, koja se bavi ekološkom proizvodnjom sira, svojih 20 krava svakodnevno hrani sjenažom iz rolo-bala. Plastične folije dosad je redovito odvozila daruvarska tvrtka koja se bavi tim poslom. No više to ne čini.

Iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe kažu da sve više poljoprivrednika ima sličan problem. Od ove godine Sirovina ne prima više tu plastičnu ambalažu. Dosad je isto bio problem jer ta ambalaža pogotovo mora biti čista. Primali su samo uz uvjet da bude čista, a posljednjih nekoliko mjeseci nitko ne prima tu amabalažu, rekla je Jadranka Berić iz Savjetodavne službe Garešnica.

Nagađa se da je uzrok to što Kina više neće uvoziti plastični otpad. Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike napominju da je proizvođač ili posjednik otpada dužan predati svoj otpad osobi koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, a od nje će dobiti ovjereni prateći list.

Nama je sada jedini problem što i kada nam seljaci to dovezu i kada zatraže prateći list, mi im to, naravno, dajemo, ali tada imamo jedan drugi problem, a to je kamo s tim? Nijedan oporabitelj to ne želi uzeti, kazao je Luka Iličić, direktor Sirovine iz Bjelovara.

Pranje je neisplativo jer se troši više energije nego što vrijedi sirovina. Europa otpad sve više iskorištava i kao gorivo, a do 2030. želi osigurati da se sva plastika može reciklirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!