18:40 / 31.07.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/HRT

Pomlađuje se poljoprivredni sektor

-

-

Foto: - / -

Da bi naši poljoprivrednici stali uz bok europskoj konkurenciji, trebat će im povoljniji krediti, okrupnjeno poljoprivredno zemljište, ali i red na tržištu na kojem plasiraju svoje proizvode.
Gotovo polovina poljoprivrednika u Hrvatskoj starija je od 60 godina. I tom sektoru hitno treba pomlađivanje. Dobra je vijest da je mladih poljoprivrednika iz godine u godinu sve više, zahvaljujući i novcu iz fondova Europske unije.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Iako uzgajati svinje nikad nije bilo teže, Josip Lukač od tog posla ne odustaje.

- Išli smo na mjere, prošli smo i ostali smo na poljoprivredi. Da nije bilo toga vjerojatno ne bismo ni ostali raditi - kaže Josip koji je novac već i uložio.

Njegovim će stopama još 400 poljoprivrednika. Danas su potpisali ugovore. Među njima je i dvadesettrogodišnji Luka Bobić.

- Od 12. godine idem na plac u Sesvete sa sirom i vrhnjem i tako nisam ni mislio da bude to preraslo u moj posao. Dobili smo 50 tisuća eura za izgradnju nove štale - kaže Bobić.

I Saša svoju budućnost vidi u uzgoju lješnjaka i oraha. Sretan je što je prošao, pisao je, kaže - novi traktor, frazu i prikolicu.

U razvoj ruralnih krajeva planira se uložiti 18 milijardi kuna. Dosad je isplaćeno 7 milijardi.

- Za razliku od EU koji bilježi pad mladih poljoprivrednika i suočava se s problemom bavljenja mladih poljopirrednika da se bave poljoprivredom, mi trenutno imamo preko 22 tisučće mladih poljoprivrednika u Upisniku, dakle nešto više od 13%, dakle značajno smo bolji u odnosu na Eurpou - izjavila je Matilda Copić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Od programa financiranih iz strukturnih fondova - ovaj za ruralni razvoj je najučinkovitiji, kažu u resornom ministartsvu.

- Ipak na kraju 2018. osjeitli smo neke pomake i u obujmu i u korištenju europskih sredstava, pa čak i u nekim osjetljivim kategorijama pomaci se ipak odnose na brži rast izvora nego uvoza. Rano je govoriti o trendu, ali mi ćemo u Ministarstvu poljoprivrede učiniti sve da to ne bude slučajnost - kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

A da bi naši poljoprivrednici stali uz bok europskoj konkurenciji, trebat će im povoljniji krediti, okrupnjeno poljoprivredno zemljište, ali i red na tržištu na kojem plasiraju svoje proizvode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!