16:22 / 23.12.2020.

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Pomoć malim ribarima uz projekt Adri.SmArtFish

-

-

Foto: - / -

Mali ribolov izgradio je mnoga mjesta, othranio naraštaje, a i danas je važan segment morskoga ribarstva - čini oko 77 posto hrvatske ribolovne flote.
Važan segment morskoga ribarstva mali je priobalni ribolov koji se također našao na udaru krize. Osim zatvorenih ugostiteljskih objekata kao jedne od važnijih karika u plasmanu ribe, niz je tu još problema koji muče male ribare. Jedan od načina kako im pomoći jest i projekt Adri.SmArtFish koji se provodi u suradnji s Italijom.

Kada god to vremenske prilike dopuste, Srećko izlazi na more. Ovaj profesionalni ribar mreže baca više od 20 godina.

- Ovaj posao ili volite, pa se njime bavite ili ga ne volite, te ga kratko radite. Treba održavati barku, poplaćati sve obaveze, te se uvijek nešto dogodi oko motora, propele, baterije, rekao je ribar Srećko Šobot.

Pa se dogodi i situacija s koronavirusom. Prodaje ugostiteljskim objektima nema, smanjena je potražnja i na ribarnicama. Prodaja uglavnom ide izravno s plovila ili putem društvenih mreža. Srećko je samo jedan od 400-tinjak obrtnika u sektoru malog priobalnog ribolova u Primorsko-goranskoj županiji, kojima će Županija uskoro pomoći novčanim potporama.

- Osigurani su novci u proračunu i u fazi smo izrade jedne analize stanja cjelokupnog ribarstva, ali posebno je tu ta mjera koja će se odnositi na sektor malog ribarstva, istaknuo je voditelj projekta Mladen Brajan.

To je samo jedna od mjera, ističu u Županiji, kojima će se nastojati osnažiti mali ribolov, a sve u sklopu projekta Adri.SmArtFish i Programa prekogranične suradnje u kojemu je trima našim županijama - Italija zemlja partner.

- Želi se na neki način valorizirati malo ribarstvo koje je dio naše tradicije, ali i razmijeniti iskustva i unijeti određene inovacije koje bi mogle pridonijeti poboljšanju i vrednovanju malog ribarstva, naglasila je pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a Melita Raukar.

A jedan od načina jest i jačanje suradnje između lokalnih zajednica, ribara, ugostitelja.

- Najveće bogatstvo koje imamo je to naše more, a turizam jedna od glavnih grana privrede tako da mi moramo plasirati svijetu to što imamo. Tu su i te namirnice koje se dobivaju iz mora i ta lokalna riba - važno je da bude na stolu, dodao je ugostitelj Stiven Vunić.

Mali ribolov izgradio je mnoga mjesta, othranio naraštaje, a i danas je važan segment morskoga ribarstva - čini oko 77 posto hrvatske ribolovne flote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter,Instagram i YouTube!