10:13 / 08.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Pomoć pčelarima na potresom pogođenom području Pounja

Pomoć pčelarima na potresom pogođenom području

Pomoć pčelarima na potresom pogođenom području

Foto: Ilustracija / Pixabay

Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa izvijestio je da je posredovao u organiziranju donacija za pčelare na potresom pogođenom području Pounja, gdje je stradalo više od sedam tisuća pčelinjih zajednica.

Uslijed razornog potresa s kraja prošle godine i naknadnih podrhtavanja tla pčelari i njihove pčelinje zajednice diljem Sisačko-moslavačke županije bilježe znatne štete. Dodatne su štete potaknute niskim temperaturama, kišom i snijegom.

Na zelenim se površinama u rano proljeće, naime, bilježe niske razine peludi, neophodne u procesu proizvodnje meda, dodaje se u priopćenju.

Pripremljena je stoga donacija dvije tisuće visokokvalitetnih pogača za Udrugu pčelara Kostanj iz Hrvatske Kostajnice. Donacija potječe iz Konzuma (Fortenova grupa).

Kako se navodi, čitav pothvat organiziranja i primopredaje donacije vodio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Sisačko-moslavačka županija ubraja se u vodeće hrvatske krajeve kada je riječ o broju aktivnih pčelara i pčelinjih zajednica. Svaka deseta košnica nalazi se upravo na tlu te županije.

Od nedavnih potresa je stradalo više od sedam tisuća pčelinjih zajednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!