Poništen natječaj za potpore novoosnovanim poduzećima po principu "najbrži prst"

31.05.2022.

21:39

Autor: M.M./HRT/Hina

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priopćilo je da poništava poziv na dostavu projektnih prijedloga "Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća", vrijedan 141,7 milijuna kuna, koji je trebao ići po modelu trajno otvorenog poziva, kolokvijalno zvan najbrži prst.

Kako navode iz Ministarstva, čim se uvjeti poziva prilagode, on će se ponovno objaviti i to po modelu privremeno otvorenog poziva. To znači, pojašnjavaju, da će se svi projektni prijedlozi zaprimljeni u definiranom vremenskom roku evaluirati te će se sastaviti rang lista sukladno rezultatima ocjene kvalitete.

Slušam privatni sektor i poslovnu zajednicu i važne su mi njihove sugestije kako poboljšati sustav. Sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ključna su za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske koji nose upravo poduzetnici i zato im moramo olakšati svim sredstvima kojima možemo. Iznimno je važno da svi projektni prijedlozi budu evaluirani i da svi dobiju priliku za dobivanje sredstava u skladu s kvalitetom svojih projekata, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Podsjetimo, početkom travnja predstavljen je natječaj za dodjelu bespovratnih potpora novoosnovanim poduzećima, koji obuhvaća mikro, mala i srednja poduzeća, a njime se želi poticati ulaganja u razvijanje inovacija temeljenih na znanju ili visokim tehnologijama, pri čemu je naglasak na projektima čiji se proizvodi i usluge nalaze u predkomercijalnoj fazi i zahtijevaju dodatna financijska ulaganja.

Najniži iznos bespovratnih sredstava po projektu iznosi 200 tisuća kuna, najviši milijun kuna, a prijave su se trebale početi zaprimati od 1. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!