Ponovni start dijela postrojenja kutinske Petrokemije

01.03.2023.

14:29

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kutinska Petrokemija

Kutinska Petrokemija

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Kutinska Petrokemija u srijedu je izvijestila da je, nakon gotovo godinu dana, ponovno pokrenut dio proizvodnih postrojenja te da trenutno uspijevaju podmiriti potražnju na tržištu mineralnih gnojiva svojim i proizvodima iz uvoza.

- Nakon gotovo godinu dana danas su ponovno pokrenuta proizvodna postrojenja naše tvrtke, objavljeno je na internet stranici Petrokemije.

Navode kako su nakon nekoliko dana priprema startala energetska postrojenja - Postrojenje za proizvodnju dušične kiseline 1 i Postrojenje za proizvodnju NPK.

- Plan je da se do 9. ožujka proizvede 4.000 tona dušične kiseline, te do 23. ožujka 14.000 tona NPK gnojiva 15-15-15. Daljnja proizvodnja kao i pokretanje postrojenja Amonijak konstanto se razmatraju i odluka će biti donesena ovisno od uvjeta na tržištu, ističu iz Petrokemije.

Također navode kako Petrokemija "trenutno uspijeva podmiriti potražnju na tržištu mineralnih gnojiva svojim i proizvodima iz uvoza".

Inače, u Petrokemiji se očekuje i dolazak novog vlasnika, turske kompanije Yildirim.

Ta je kompanija početkom studenog prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i time njihovog većinskog udjela od 54,5 posto u Petrokemiji te se čeka ocjena agencija za zaštitu tržišnog natjecanja iz zemalja na kojima posluje Petrokemija, čijim će odobrenjem kupoprodajni ugovor o preuzimanju većinskog udjela u kompaniji postati valjan.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 17,9 posto udjela, dok je 12,73 posto na skrbničkom računu u HPB-a u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto dionica ima Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu.

Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!