16:35 / 01.04.2020.

Autor: Klara Dujmović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ponovno otvaranje specijaliziranih trgovina na tržnicama

-

-

Foto: - / -

S izazovima pandemije suočavaju se i obiteljska-poljoprivredna gospodarstva kojih je u Istri oko 7 tisuća. Nekima situaciju donekle olakšava ponovno otvaranje specijaliziranih trgovina na tržnicama.
S izazovima pandemije suočavaju se i obiteljska-poljoprivredna gospodarstva kojih je u Istri oko 7 tisuća. Nekima situaciju donekle olakšava ponovno otvaranje specijaliziranih trgovina na tržnicama.

Jasne upute pri ulasku u zgradu tržnice. Broj posjetitelja ograničen, međusobna udaljenost određena. Gužvi nema. Puljani disciplinirani. 

Nakon kratke stanke i Luka Jelenić ponovno nudi suhomesnate proizvode iz obiteljske pršutarnice.

- Dosta je pao promet. Više od 50% nažalost je tako. Nadamo se da će to čim prije završiti, rekao je Luka Jelenić, vlasnik pršutarnice.

A do voća i povrća - jednim klikom miša. Dvadesetak obiteljskih gospodarstava svoje proizvode nudi na  virtualnoj tržnici. Ujutro primaju narudžbe, popodne ih dostavljaju za sada na području Pule i Rovinja.

- Iskustva su iznimno pozitivna. Moram priznat da dašak takvog optimizma i solidarnosti valja vidjeti, osmijeh na licima proizvođača, ali ujedno i kupaca kad im donesete dostavom, govori Blanka Sinčić Pulić, pokretačica virtualne tržnice.

Umjesto na kućnom pragu, i Vedran Aničić med prodaje putem virtualne tržnice. Teglicu, dvije - naručuju domaći kupci.
- Mi imamo male količine, male narudžbe, ali s time smo zadovoljni. Mi ne možemo ići u neke velike narudžbe i prodajne centre, ali na ovakve načine možemo plasirati dobro svoje proizvode, naglašava Vedran Aničić, pokretačica virtualne tržnice.

I u novim su uvjetima poljoprivrednici pokazali snalažljivost. No prodaja putem virtualnih tržnica ili interneta samo će ublažiti ovaj udarac. Konkretnu pomoć, ipak, očekuju od županije i države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!