Popijač: Petrokemija preskupo plaća transport plina

23.01.2018.

08:25

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

U mreži Prvog gostovali su predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač, član uprave Prvog plinarskog društva Damir Spudić te ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.
Kakva će biti sudbina kutinske Petrokemije? Mogu li se problemi te tvrtke riješiti dokapitalizacijom, a bez smanjenja cijene plina? Zašto je Ina baš sada odlučila obustaviti isporuku plina - je li motiv isključivo dug? O tome su U mreži Prvog govorili predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač, član Uprave Prvog plinarskog društva Damir Spudić te ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

Predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač rekao je da Petrokemija i danas proizvodi redovite količine umjetnog gnojiva, isporučuje 4.000 tona dnevno i izvršava sve obveze i prema radnicima, zajednici i dobavljačima. Očekujem da će Ina ovaj tjedan imati dovoljno razumijevanja da prihvati naše prijedloge u prevladavanju ovih teškoća. Čitavu prošlu godinu ulagali smo velike napore da osiguramo stabilnost proizvodnje, nije bilo nikakvih poremećaja, i da u tih godinu dana napravimo sve pripreme za dokapitalizaciju, što je jedini način na koji Petrokemija može osigurati dugoročnu sigurnost. Nemamo puno vremena, ovakvo stanje možemo gurati još tjedan, mjesec-dva, no bez dokapitalizacije ovakvo stanje ne može biti trajno, naglasio je Popijač.
Istaknuo je i da Petrokemija plaća godišnje oko 100 milijuna kuna samo za transport plina Plinacru. Da imamo tvornicu u Austriji, tu istu količinu plina platili bismo 25 milijuna kuna za transport. Iz kojeg razloga mi moramo plaćati infrastrukturu koja je građena za potrošnju 6 milijardi kubika godišnje, a troši se 2 milijarde. To se ne može i ne smije prebacivati niti na građane niti na gospodarstvo. Svake godine 70 milijuna kuna transport platimo više nego naš konkurent u Austriji, Poljskoj ili Mađarskoj.

Damir Spudić iz PPD-a istaknuo je da Petrokemija godinama ima problema s likvidnošću, osobito ljeti ili zimi, kada je smanjena potrošnja mineralnih gnojiva, a time i prodaja Petrokemije. U tim situacijama dolazi do smanjenja prihoda i dolazi do pogoršanja likvidnosti. To se događa svake godine. Mi smo odlučili nastaviti isporuku jer zaustavljanje plina znači prestanak proizvodnje u Petrokemiji, a zaustavljanje proizvodnje znači gubitak povjerenja kupaca. A ujedno i otežava proces dokapitalizacije koji je u tijeku, kaže Spudić.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra da se Petrokemija neće riješiti dugoročno. Vlada misli da će netko drugi, strateški partner, doći u Petrokemiju i riješiti problem - neće riješiti. U ovim uvjetima i u ovoj situaciji nepostojanje jasne energetske strategije, teško će netko i sa suvremenom tehnologijom i s velikim kapitalom postići pozitivan rezultat u Petrokemiji. Ne vidim jedno sustavno cjelovito dugoročno rješenje ako Vlada ne bude imala jasnu politiku što će s energetskim sektorom i kako upravljati energentima.

Jurčić se osvrnuo i na jučerašnja jamstva Europske komisije za Uljanik. To je vatrogasna mjera. Hrvatska nema gospodarsku politiku, ni prema brodogradnji ni prema energetskom sektoru ni petrokemijskom sektoru ni prema poljoprivrednom sektoru. A industrija o kojoj se ne brine država, ne može preživjeti, a brodogradnja je takva industrija. Ovo jamstvo će spasiti situaciju ove godine, ali niti jedan strukturni suštinski problem održavanja i razvoja hrvatske brodogradnje nije se riješio. Možda se riješi u ovoj godini, ali to ovisi o gospodarskoj politici Vlade prema brodogradnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!