11:03 / 21.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Popijač: Traži se održiv model za Petrokemiju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Uprave kutinske Petrokemije Đuro Popijač izjavio je kako se intenzivno radi na pronalaženju načina, modela i varijanti za dugoročnu održivost tvrtke.
Predsjednik Uprave kutinske Petrokemije Đuro Popijač izjavio je kako se intenzivno radi na pronalaženju načina, modela i varijanti za dugoročnu održivost tvrtke, odnosno kvalitetan ishod dokapitalizacije.

Ono što radimo već unazad nekoliko mjeseci, dakle više od desetak mjeseci, intenzivno i s Vladom i s nadležnim ministarstvima pronalazimo načine, modele i varijante da se cijeli sustav napravi tako da bude dugoročno održiv, kazao je Popijač po izlasku sa sastanka u Vladi.

Na novinarski upit koliko Petrokemija može opstati bez da je država dokapitalizira, odgovorio je kako tvrtka ovih dana obilježava 50 godišnjicu proizvodnje gnojiva Urea, te je siguran kako će se učiniti sve da tako bude tako i sljedećih 50 godina. Siguran sam da ćemo i mi, a naravno i država, učiniti sve da to bude još barem sljedećih 50 godina, rekao je Popijač.

Upitan ima li jamstvo Vlade da će dokapitalizirati Petrokemiju, rekao je kako se unazad nekoliko mjeseci intenzivno radi na tome da sustav bude dugoročno održiv.

Upitan koliko Petrokemija može ovako s obzirom da joj banke ne daju kredite, kazao je kako su se banke iz Petrokemije "izvukle" još prije četiri godine.
Dakle, kada su bila dobra vremena i kada su izvlačile dobre profite uz visoke kamate, tada je bilo dobro, ali vjerujem da će se banke isto tako vrlo skoro vratiti, kazao je.

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju. Prema pisanju medija, među njima su austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina.

Petrokemija prošlu je godinu završila s gubitkom od 146,8 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 87,3 milijuna kuna. Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 1,99 milijardi kuna, i povećani su 3,3 posto u odnosu na 2016., a rasli su i ukupni rashodi, za 6,1 posto, na 2,1 milijardu kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!