Poplavljena polja vrgoračkih jagoda, obustavljena berba

17.05.2023.

10:26

Autor: HRT/D.M./Hina

Poplave u vrgoračkom području

Poplave u vrgoračkom području

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Nakon velikih i obilnih kiša na vrgoračkom području došlo je do poplave polja jagoda na otvorenom, a voda je ušla i u plastenike, zbog čega je na koliko dana obustavljena berba.

Rijeka Matica se izlila iz korita nakon što je na vrgoračkom području dnevno padalo više od 200 litara kiše po četvornom metru, što je potpuno neuobičajno u svibnju, mjesecu kada na području Vrgorca gotovo nikada ne pada kiša.

Voda je poplavila sva tri vrgoračka polja, potpuno je poplavila nasade jagoda na otvorenom i ušla u plastenike tako da u nekoliko idućih dana ne postoji mogućnost berbe.

Za nekoliko dana voda će se povući, ali postoji mogućnost truljenja jagoda pa će ih trebati tretirati zaštitnim preparatima čime se smanjuje kvaliteta proizvoda, rekli su poljoprivrednici iz polja Jezero kojima je voda ušla i u vinograde.

Najviše su stradali vinogradi na području oko Vinskog mosta gdje voda još nije prešla most, dok je most u Miošićima već poplavljen i preko njega nema prometa.

Poplave u vrgoračkom području

Poplave u vrgoračkom području

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!