Porasle cijene nekretnina u EU-u; Hrvatska iznad prosjeka

08.07.2022.

15:19

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Cijene nekretnina i dalje rastu

Cijene nekretnina i dalje rastu

Foto: HRT / HTV

Cijene stambenih nekretnina u EU-u i eurozoni porasle su u prvom tromjesečju najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj je njihov rast bio iznad europskog prosjeka, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na godišnjoj su razini cijene nekretnina u EU-u u prva tri ovogodišnja mjeseca porasle 10,5 posto, najviše od kraja 2006. Na kraju 2021. uvećane su 10,1 posto. U eurozoni cijene su u prvom tromjesečju skočile 9,8 posto, najsnažnije otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke 2005. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su 9,4 posto.

Sve zemlje EU-a čiji su podaci bili dostupni Eurostatu bilježile su u prvom tromjesečju rast cijena na godišnjoj razini, u njih 17 stopa rasta bila je dvoznamenkasta. Naviše su poskupjele stambene nekretnine u Češkoj, za 24,7 posto. Slijede Estonija s 21 posto i Mađarska s 20,6 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 13,5 posto više nego u istom razdoblju lani. U prethodnom su tromjesečju porasle na godišnjoj razini 9,1 posto.

Najskromniji rast cijena bilježio je Cipar, za 1,1 posto. Slijede Finska i Italija, gdje su nekretnine poskupjele 4,3 odnosno 4,6 posto.

Ubrzanje u Hrvatskoj

Tromjesečna usporedba pokazuje stabilan rast cijena u EU-u u razdoblju od siječnja do ožujka, za 2,1 posto. U eurozoni rast je blago usporio, s 1,9 posto u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na 1,7 posto na početku godine.

Sve su članice bilježile rast cijena i na tromjesečnoj razini, a najsnažniji je bio u Estoniji, gdje su skočile za 7,1 posto. Slijede Mađarska i Bugarska s rastom cijena nekretnina na tromjesečnoj razini za 6,7 odnosno 5,2 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle pet posto u odnosu na posljednji kvartal 2021., kada su uvećane 2,5 posto.

Najblaži rast cijena nekretnina na kvartalnoj razini zabilježen je na Malti, za 0,4 posto. Slijede Cipar i Njemačka, gdje su uvećane 0,5 odnosno 0,8 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!