08:37 / 17.01.2020.

Autor: Marija Milas/V.K./HRT

Porast dentalnog turizma u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je oduvijek bila privlačna turistima kao ljetno odredište, a posljednjih desetak godina razvija se i dentalni turizam.
Hrvatska je oduvijek bila privlačna turistima kao ljetno odredište, a posljednjih desetak godina razvija se i dentalni turizam. Turiste privlače suvremena stomatološka rješenja, niže cijene i visoka kvaliteta usluge.

Razvoj dentalnog turizma počeo je u Istri, no danas se sve više širi i u ostalim dijelovima Hrvatske. Osim stomatoloških usluga, pacijentima se osigurava smještaj blizu ordinacije i prijevoz.

- Već dugi niz godina, najpoznatija je destinacija Istra, jer pacijenti spajaju ugodno s korisnim. Međutim, zadnjih 10-ak godina je Zagreb propulzivno krenuo u dentalni turizam, rekla je prof.dr.sc. Zrinka Tarle, dekanica Stomatološkog fakulteta.

Da je dentalni turizam sve popularniji, prepoznali su i na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, na kojem je osnovan interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Dentalno-medicinski turizam.

- To je novi poslijediplomski studij dentalna medicina, dentalno medicinski turizam, gdje će se, ne samo studenti dentalne medicine i doktori, nego i ekonomisti i stručnjaci različitih profila, sustavno učiti kako što bolje plasirati dentalno medicinski turizam kao jednu vrlo važnu i bitnu granu za zdravstvo, ali i za turizam, naglasila je Tarle.

- Ova vrsta turizma sezonski je neovisna. To omogućava proširivanje turističke sezone. U Hrvatskoj postoji veliki interes za daljnjim razvojem dentalnog turizma. Moramo raditi na tome da se Hrvatska brendira kao destinacija, istaknuo je dr.sc. Marin Vodanović, izv. prof.

- Upravo je ovaj studij prilika da se spoje ljudi koji rade u tom području koji imaju nekakav interes. S jedne stane stomatolozi, a s druge strane i oni koji nisu stomatolozi, a imaju taj interes, gdje se mogu izroditi nekakve zajedničke ideje, zajednički projekti koji će dovesti do produženja turističke sezone u Hrvatskoj, kazao je Vodanović.

Ovo je prvi put da oni koji nisu stomatolozi ili liječnici mogu studirati na Stomatološkom fakultetu. Tako visokokvalificirani radnici mogu proširiti svoje znanje informacijama izvan svojeg primarnog zanimanja. Tako se osigurava bolji razvoj i još veća popularizacija dentalnog turizma u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!