18:15 / 03.09.2019.

Autor: Ivana Nežić/T.D./HRT

Porast ilegalnih kampista na Jadranu

-

-

Foto: - / -

U istarskoj općini Ližnjan policija, turistička inspekcija i komunalni redari kažnjavaju ih gotovo svakodnevno.
Ovoga ljeta na Jadranu, ali i u unutrašnjosti, zamjetno je više ilegalnih kampista. Primjerice, u istarskoj općini Ližnjan policija, turistička inspekcija i komunalni redari kažnjavaju ih gotovo svakodnevno.

Umjesto mirnog jutra na obali južne Istre, austrijske avanturiste dočekala kazna od 1000 kuna po osobi.

- Upoznali smo vrlo ljubazne ljude ovdje kod vas koji su nam preporučili ovo mjesto, iako znamo da je zabranjeno kampirati. Stigli smo kasno noćas i samo smo htjeli prespavati jednu noć pokraj mora, kažu turisti iz Austrije.

I mađarska obitelj, bračni par i dvoje djece, noć je provela u šatoru na stijenama, uz more. Da ovdje borave dulje vrijeme, nije bilo teško shvatiti. Iako tvrde suprotno. 

- Stvar je u tome što nismo unaprijed planirali putovanje. Stigli smo u zadnji čas, i ovo je bila jedina slobodna lokacija koju smo pronašli, ističe Marton iz Mađarske. 

No, do ovog dijela obale nije lako doći. A ostavljene osobne stvari i improvizirane nastambe pokazuju da je boravak bio itekako planiran.

Imaju i mobilnu aplikaciju s pomoću koje si javljaju sigurna mjesta, koja fotografiraju i ocjenjuju, ostavljaju komentare. A borave uistinu na bizarnim mjestima.

U općini Ližnjan već godinama muku muče s ilegalnim kampiranjem. Postavljanje visinskih rampi donekle je spasilo stvar, no kampisti uspijevaju pronaći druge putove kroz šumu pa su ovakve akcije neizbježne.

- Između 20 i 30 kazni i isto toliko su odbijali dati osobne kad sam ja bio sam pa je teža bila naplata, kaže Marko Milanović, komunalni redar. 

A ona je moguća samo ako ih zateknu na spavanju pa se mora djelovati u ranu zoru. Na potezu između Šišana i Ližnjana, čija obala broji 30-ak kilometara, uvijek ima ilegalaca.

- U suradnji komunalnih redarstva i policije uspjeli smo polučiti određene rezultate. Efekt je postignut tako da eto kampera je sve manje. Nama nije cilj isključivo zabrana, nastojimo uvesti red u prostor i vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme omogućiti jedno kamp odmorište, objašnjava Marko Ravnić, načelnik Ližnjana.

No ne vole svi ilegalu. Njemačka obitelj u autokamp u Medulin dolazi gotovo pola stoljeća. S 40-ak eura na dan, odmaraju bezbrižno.

- Cijene u ovom autokampu su sasvim pristupačne. Blizu nam je središte grada, a na parceli imamo sve što nam je potrebno, ističu gosti iz Njemačke.

Treba tek vidjeti hoće li izgradnja odmorišta za kampiste riješiti problem ili će uvijek biti onih kojima su draži ilegala i avanturizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!