Porastao izvoz u EU, obeshrabruje rast uvoza i skupo financiranje

30.04.2023.

20:30

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Porastao izvoz u EU, obeshrabruje rast uvoza i skupo financiranje

Porastao izvoz u EU, obeshrabruje rast uvoza i skupo financiranje

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je s lanjskom stopom rasta robnog izvoza od 30 posto među najuspješnijim članicama Europske unije, no prema ostvarenoj vrijednosti izvoza od 24 milijarde eura pri dnu smo europske ljestvice. Iako nam i u prva dva mjeseca ove godine izvoz u EU raste i za 9 posto je veći nego lani, obeshrabruje zamjetan rast uvoza i skupo financiranje koje najviše muči naše izvoznike.  

Amerikanci u dekarbonizaciju ulažu milijarde eura, a znatan broj njihovih vjetroparkova u prijenosnoj mreži koristi se Končarovom opremom. U prvom tromjesečju tvrtka je već ugovorila 400 milijuna eura vrijedne poslove, dvostruko više nego lani. I knjiga narudžbi našeg poznatog inovatora puna je do sredine iduće godine.       

- Imamo dvadeset posto porast izvoza svake godine. Znači da uspijevamo zadovoljiti svjetsko tržište i velika je potražnja za našim proizvodima za razminiranje i rudarstvo, rekao je vlasnik DOK-INGa Vjekoslav Majetić
                                                        

Samo petnaestak posto naših tvrtki, nažalost, izvozi, iako zapošljavaju čak polovinu svih zaposlenih. I dok se neke tvrtke dobro nose s izazovima krize, pojedinima produktivnost pada zbog smanjene potražnje.

- Naš izvoz je 90 posto i pokrivamo iz Hrvatske 15 posto svjetskog tržišta. Recesijski signali dolaze i u našem sektoru opće potrošnje i prehrambenoj industriji dolazi do smanjenih narudžbi i osjeća se inflatorni pritisci na standard građana, kazao je Darko Ranogajec, direktor Omco Hrvatska.

Pogođena je i staklarska industrija zbog manje potražnje za tom ambalažom.

- Naši kapaciteti nisu povećani od lani tako da će naša prodaja biti na milijardu i 300 milijuna komada raspoređena na 75 posto izvoza. Vidi se mali pad potrošnje u nekim segmentima, rekao je direktor Vetropack Straža Darko Šlogar

Skupo financiranje i rast kamatnih stopa najviše opterećuju izvoznike.

- Investicijski potencijal se smanjio jer su banke počele dizati kamatne stope tako da bilježimo sve više problema s likvidnosti kod izvoznih firmi. Ako gledate Eurolibor te kamate su porasle tri do pet puta što je znatan udar na poslovanje, objasnio je Davor Baković, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

Svako je rasterećenje poslovanja dobrodošlo pa iako nije mnogo, ministar Filipović najavljuje ukidanje parafiskalnih nameta za 132 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!