Poreč: Završio najveći svjetski vinski događaj

14.05.2023.

14:36

Autor: M.M./Hina/HRT

Poreč: Završio najveći svjetski vinski događaj

Poreč: Završio najveći svjetski vinski događaj

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Prigodnom svečanošću predaje domaćinstva meksičkoj vinskoj regiji Guanajuato u Istri je završio službeni dio najprestižnijega svjetskog natjecanja ocjenjivanja vina, 30. Concours Mondial de Bruxelles.

- Ovo je najveći event u organizaciji Vinistre do sada i željeli smo predstaviti Istru i Hrvatsku sudionicima ocjenjivanja na najbolji način, kroz vrhunski doživljaj i obilazak vinarija i naših najvećih atrakcija. To ne bi bilo moguće bez naših partnera, ali i vinara, članova Vinistre, koji su se uistinu potrudili pokazati sudionicima ocjenjivanja najbolje što imamo, naravno uz fokus na malvaziju i teran, istaknuo je predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, Luka Rossi čestitajući guverneru meksičkog Guanajuatoa Diegu Sinhuéu Rodríguezu na domaćinstvu 2024.

Dodao je da se Istra još jednom potvrdila kao reprezentativna vinska regija s iznimnom kvalitetom vina i prekrasnim obiteljskim vinarijama te da su reakcije sudionika 30. Concours Mondial de Bruxellesa sjajne.

Istarski župan Boris Miletić rekao je kako vjeruje da su sudionici ovog ocjenjivanja uživali u bogatom programu i obilasku Istre.

- Nadam se da ste otkrili ovaj mali komadić raja, da ste se lijepo proveli nakon ocjenjivanja u dvorani Žatika i da ćete kući otići prepuni doživljaja i lijepih sjećanja te da ćete nam se ponovo vratiti u Istru i Hrvatsku. Danas kada svi pričaju o budućnosti i umjetnoj inteligenciji, možemo biti sigurni da ona nikad neće pobijediti ljude kad je proizvodnja vina u pitanju, naglasio je Miletić.

Jedno od najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja u porečkoj dvorani Žatika okupilo je 320 ocjenjivača, a među njima je bilo i 14 hrvatskih sudaca: Ivan Jug, Marijan Bubola, Ivan Damjanić, Josip Barišić, Sandi Paris, Danijela Katarinčić, Toni Babić, Toni Batel, Filip Božić, Ana Marija Jagatić Korenika, Sanja Radeka, Saša Špiranec, Tomislav Tuđen i Josip Orišković. Oni su s kolegama koji su u Poreč stigli iz 50 zemalja, u tri dana ocijenili čak 7504 uzorka vina, a rezultati će biti objavljeni 23. svibnja na službenim stranicama Concours Mondial de Bruxellesa.

- Za ovako veliki događaj u Žatiku je stiglo 600 stolova, više od 500 stolaca, a na njemu je tijekom tri dana radilo 50 konobara Plave Lagune te još 55 učenika srednjih škola iz Osijeka, Virovitice, Buja, Pule, Rovinja i Poreča, a na eno-gastro događanjima radili su polaznici Kuharske akademije u Plavoj Laguni, dok je u našim hotelima boravilo više od 600 sudionika Concours Mondial de Bruxellesa, rekao je menadžer hrane i pića u Plavoj Laguni Emil Perdec. Dodao je da se ovakav vinski event u Hrvatskoj i široj regiji još nije dogodio te da se "slobodno se može reći da je ovo Liga prvaka vinskog svijeta".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!