Križevci: Predstavljen projekt izgradnje terminala za intermodalni prijevoz

01.02.2022.

16:46

Autor: Sanjica Kos-Bojanić/Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRZ

Predstavljen projekt izgradnje terminala za intermodalni prijevoz

Predstavljen projekt izgradnje terminala za intermodalni prijevoz

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Danas je u Križevcima predstavljen projekt izgradnje terminala za intermodalni prijevoz. Kroz panel diskusiju sudionici su se usuglasili kako je izgradnja terminala za intermodalni prijevoz u Križevcima iznimno važno, pogotovo zbog veze s pomorskom lukom Rijeka, ali i zbog cijele Republike Hrvatske budući da bi se značajno olakšao prijevoz robe. To je jedan od pet strateških projekata Koprivničko-križevačke županije uvrštenih u Razvojni sporazum Sjever. 

Terminal za kombinirani prijevoz trebao bi se izgraditi u Poslovnoj zoni Gornji Čret, a zamisao je da se uz cestu i prugu omogući jednostavan prelazak robe s cestovnog na željeznički prijevoz.

Predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina tom je prilikom naglasio kako se gradnja ovog intermodalnog terminala uklapa u viziju i misiju Saveza za željeznicu. Riječ je o nevladinoj neprofitnoj udruzi koja radi razne projekte s ciljem promocije željeznice.

- Ovdje smo da istaknemo važnost ovog projekta. Već se u pandemiji pokazalo koliko je važno imati dobre lance opskrbe i zemlje i regije koje nisu imale razvijene intermodalne centre i opskrbne lance više su bile oštećene u tim uvjetima. Jako se vidi nedostatak intermodalnih terminala na kopnu, a zbog bolje i kvalitetnije logistike može se ostvariti bolja konkurentnost poduzeća koja funkcioniraju u tom prostoru. Također, Europski zeleni plan kaže da bi do 2050. godine 75% tereta u kopnu morali voziti željeznicom. Moramo imati intermodalne centre da bi mogli robu s velikih vlakova pretovarivati na prijevoz cestom do krajnjih lokalnih destinacija. To je izuzetno važno, rekao je Ante Klečina.

Sam sažetak ideje gradnje terminala za intermodalni prijevoz u Križevcima predstavio je gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši kako je sama ideja krenula iz Gradske uprave, Upravnog odjela za EU fondove i gospodarstvo. Dodao je kako će se u sklopu izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge dekomisionirati dio željezničke pruge u dužinu od 2,2 kilometara, a koji se proteže uz Poslovnu zonu Gornji Čret. Nadodao je kako je riječ o vrijednom resursu, pogotovo kada se uzme u obzir da je odmah po izlasku s brze ceste u Križevcima, a neposredno prije nadvožnjaka, predviđen ulaz u Poslovnu zonu Gornji Čret.

Upravo na tom prostoru gradio bi se intermodalni terminal, a riječ je o 65 hektara državnog zemljišta. Upravo na tom prostoru bi teret s cestovnog prelazio na željeznički prijevoz. Napomenuo je kako su prvi koraci u provedbi ovog projekta već poduzeti pa je tako Grad uspješno povukao sredstva Europske unije za potrebu izrade idejnog rješenja i studije izvedivosti.

- Jako nam je to bitan projekt, drago nam je da je prepoznat od strane ministarstava i svih drugih partnera, županije i sigurni smo da je riječ o projektu koji može bitno transformirati lokalnu zajednicu, lokalno gospodarstvo, učiniti grad zaista zelenim i kao destinaciju dodatno razvijati prvenstveno u poslovno-logističkom smislu, istaknuo je gradonačelnik Rajn. 

Ovaj projekt uvršten je kao jedan od strateških projekata u Razvojnom sporazumu sjevernih županija, pa je tom prilikom župan Darko Koren istaknuo punu podršku ovom projektu.

- Na dobrom smo tragu da ovaj prostor pripremimo za budućnost. Ovaj projekt je sigurno nešto što će u budućnosti biti usudim se reći, prednost pred svim onim prostorima koji takav jedan koncept neće imati. Grad Križevci je potaknuo i inicirao ovaj projekt i napravio već određene korake. Mi ćemo se sigurno na to nadograditi u svim onim formama u kojima je to zapravo moguće i u kojima se to od nas očekuje, poručio je.

O utjecaju intermodalnog terminala na gospodarski razvoj i privlačenje robnih tokova govorio je docent na Zavodu za transportnu logistiku Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu Tomislav Rožić. Objasnio je koji su preduvjeti nužni za uspostavu intermodalnog terminala te zaključio kako bi Križevci mogli imati terminal koji, ne samo da bi bio vezan uz pomorsku luku Rijeka i tako proširio njeno gravitacijsko područje, nego bi ustvari proširio gravitacijsko područje cijele Republike Hrvatske. Naglasio je kako bi Križevci tako jačali konkurentnost, privlačili dodatne robne tokove koji trenutno nisu na području Hrvatske i međunarodne investicije te smanjili transportne troškove.

- Grad Križevci bi uz grad Zagreb postao iznimno važno logističko središte Republike Hrvatske, povećalo bi se zapošljavanje i razvijenost regije, povećali bi se proračunski prihodi i dohodak stanovnika, kao i dostupnost izvoznih strategija regionalnim i lokalnim gospodarstvenicima, pojasnio je Rožić. 

Galerija
Predstavljen projekt izgradnje terminala za intermodalni prijevoz, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Predstavljen projekt izgradnje terminala za intermodalni prijevoz, Foto: Regionalni dnevnik/HRTPredstavljen projekt izgradnje terminala za intermodalni prijevoz, Foto: Regionalni dnevnik/HRTPredstavljen projekt izgradnje terminala za intermodalni prijevoz, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Uz gospodarstvenike, poduzetnike i prijevoznike, panelu su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, direktorica Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o. Jelena Velić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju,prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović sa suradnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!