17:02 / 02.03.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Poremećaji u opskrbi iz Rusije zbog sankcija podigli cijene nafte prema 111 dolara

Raste cijena nafte

Raste cijena nafte

Foto: Lucy Nicholson / REUTERS

Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 111 dolara, potaknute pojačanim poremećajima u opskrbi nakon sankcija ruskim bankama zbog intenziviranja oružanih sukoba u Ukrajini.

Cijena barela na londonskom je tržištu porasla 5,85 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 110,82 dolara, nakon što je tokom dana dosegnula najvišu razinu od lipnja 2014. od 113,94 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 5,41 dolar višoj cijeni, od 108,82 dolara, a nakratko mu je cijena porasla na najvišu razinu od kolovoza 2013. godine, od 112,51 dolar.

- Investitori, trgovci i političari pokušavaju se uhvatiti u koštac s pogoršanjem sukoba Rusije i Ukrajine. Cijene su na početak sukoba u Ukrajini prije šest dana reagirale snažnim rastom i ta se reakcija samo sve više intenzivira, rekla je analitičarka Rystad Energy Louise Dickson.

- Realni je scenarij trenutno da veliki dio ruske sirove nafte i naftnih derivata više neće biti dostupan tržištu, što će stvoriti manjak u opskrbi sve do završetka oružanih sukoba, dodala je Dickson.

U trgovini ruskom naftom zavladao je kaos jer proizvođači odgađaju prodaju, uvoznici odbijaju ruske brodove, a kupci diljem svijeta pokušavaju nabaviti naftu u drugim zemljama, budući da je Rusija u škripcu sankcija Zapada i povlačenja kompanija.

Exxon Mobil najavio je u utorak povlačenje iz Rusije zbog ruskog napada na susjednu Ukrajinu, što znači da više neće upravljati velikim proizvodnim pogonima na otoku Sahalinu na ruskom Dalekom istoku.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u govoru o stanju nacije, u kojem je dominirala tema ruske invazije na Ukrajinu, da ruski predsjednik Vladimir Putin "nema pojma što ga čeka".

Bijela kuća objavila je u srijedu da je SAD "vrlo otvoren" za mogućnost uvođenja sankcija ruskom naftnom i plinskom sektoru.

Ruski izvoz nafte čini oko osam posto globalne ponude, napominje Reuters.

Zabrinutost za opskrbu dodatno su pojačali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača među kojima je i Rusija odlukom da će i u idućim mjesecima povećati proizvodnju za samo 400.000 barela dnevno.

Situaciju će vjerojatno dodatno pogoršati zaziranje kupaca od nafte iz cjevovoda CPC s početnom točkom u Kazahstanu, zbog straha od sankcija. Kazahstan isporučuje više od jedan posto svjetske nafte.

Tržišta nije umirio ni jučerašnji dogovor članica Međunarodne agencije za energiju (IEA) o koordiniranom puštanju na tržište 60 milijuna barela nafte iz strateških rezervi.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 103,8 dolara, što znači da je poskupio 4,67 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!