Veći porez bankama zbog velike zarade i u Hrvatskoj?

09.08.2023.

12:28

Autor: HRT/D.M./Hina

Nakon što je i Italija najavila uvođenje dodatnog jednokratnog poreza na dobit banaka, Ministarstvo financija potvrdilo je da analizira situaciju te da razmatra niz mjera iz područja porezne politike.

Odgovarajući na upit Hine o tome razmišlja li se, po uzoru na Španjolsku, Mađarsku i Italiju, koje su uvele ili najavile porez na prekomjernu dobit bankarskog sektora, o sličnim mjerama u Hrvatskoj, iz Ministarstva financija istaknuli su da posljednjih nekoliko mjeseci kontinuirano, na razini zemalja članica europodručja, potiču raspravu u odnosu na posljedice nakon odluka koje su donesene u području monetarne politike Eurosustava.

Daljnje povećanje dobiti banaka, manje novca za proračun


U prvom redu, objašnjavaju iz Ministarstva, to je vezano za povećanje tzv. deposit facility rate, tj. stopa po kojoj se ukamaćuje višak likvidnosti koji poslovne banke drže kod središnjih banaka, što će rezultirati znatnim povećanjem dobiti u bankarskom sektoru u 2023. godini.

Iako takva monetarna politika i donesene odluke pozitivno utječu na snizivanje inflacije, ističu iz Ministarstva, nedvojbeno je i da imaju negativne posljedice koje se, prije svega, odražavaju s jedne strane na smanjenje dobiti koju središnje banke uplaćuju u nacionalne proračune, dok se s druge strane povećavaju aktivne kamatne stope za potrošače.

- Iako monetarna politika nije u nadležnosti Ministarstva financija ni Vlade Republike Hrvatske, analiziramo situaciju te razmatramo niz mjera, uključujući i one iz područja porezne politike kako bi navedene negativne posljedice takvih odluka iz područja monetarne politike imale što manji utjecaj na standard hrvatskih građana, poručili su iz Ministarstva financija.

Podsjetimo, talijanska vlada jučer je donijela odluku da će dodatno jednokratno oporezovati prekomjerne dobiti banaka po stopi od 40 posto, iz čega će financirati smanjivanje poreza i poduprijeti one koji uzimaju kredit za kupnju prvog doma.

Naknadno, talijansko ministarstvo financija ublažilo je svoje stajalište o tom porezu, čija je iznenadna najava izazvala velike rasprodaje dionica banaka na burzama, te je navelo da će iznos tog poreza koje će banke plaćati biti ograničen na 0,1 posto vrijednosti imovine svake pojedine banke.

Neke članice EU-a već su uvele takav porez, među ostalima Španjolska i Mađarska. Potonja je definirala i da banke mogu umanjiti i do 50 posto svoju poreznu obvezu glede tog jednokratnog poreza ako povećaju kupnju državnih obveznica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!