10:49 / 02.07.2018.

Autor: M.N./HRT

Porezna i mirovinska reforma u središtu pozornosti

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu se održava konferencija "Budućnost poreznog i mirovinskog sustava".
Na konferenciji "Budućnost poreznog i mirovinskog sustava" ministar Pavić rekao je kako je cilj Vlade i premijera Plenkovića bio ovim prijedlogom mirovinske reforme senzibilizirati javnost. Bez mirovinske reforme sustav je dugoročno neodrživ. Ona se pokreće kako bi se postigla dva cilja: dugoročna održivost sustava i adekvatnost mirovina, istaknuo je ministar Pavić.

Ponovio je kako su željeli senzibilizirati javnost da postoji vrlo velik problem. Ovaj problem iznosi se u javnost prvi put nakon 16 godina - nakon što su uvedeni drugi i treći mirovinski stup. Prijedlog je u raspravi u HDZ-u, među koalicijskim partnerima, a zatim ide u raspravu po radnim skupinama i sa socijalnim partnerima. Obuhvatili smo sve skupine umirovljenika - sadašnje, one koji idu za 10-15 godina koji će imati u prosjeku 500 kuna manju mirovinu od umirovljenika koji su sada u mirovini i za mlade. Naglasio je kako već sada nedostaje 17 milijardi kuna godišnje za mirovine i to će rasti iz godine u godinu.Konferencija "Budućnost poreznog i mirovinskog sustava" organizirana je u povodu javne rasprave o dva najavljena reformska poteza hrvatske Vlade - poreznoj i mirovinskoj reformi.

Ministar financija Zdravko Marić uvodno je najavio daljnje porezno rastererećenje, uključujući uklanjanje administrativnih barijera. Nije iznosio detalje novog paketa poreznih reformi jer ih prvo treba usuglasiti sa svim ministarstvima, koalicijskim partnerima i stručnjacima. Istaknuo je kako smanjenje PDV-a neće biti jedina mjera u novom paketu.  

Kazao je da je u protekle dvije godine ostvareno malo manje od 4 milijarde kuna poreznog rasterećenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!