18:31 / 01.01.2020.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Porezna rasterećenja u 2020. godini

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Vladi su izračunali da četvrti krug reforme donosi rasterećenje od 2 milijarde 400 milijuna kuna.
S prvim danom Nove godine na snagu je stupio paket zakona četvrtog kruga porezne reforme. 2020. godina donosi povećanje neoporezivog dijela plaće, porezno rasterećenje mladih, a ugostitelji počinju primjenjivati snižena stopa PDV-a od 13 posto na pripremu i posluživanje hrane.

U Vladi su izračunali da četvrti krug reforme donosi rasterećenje od 2 milijarde 400 milijuna kuna.

Radnicima s minimalnom plaćom 2020. godina donosi porast. Iznosit će 3250 kuna. Za poslodavce to znači veće izdvajanje za plaće, što ne mogu nadomjestiti višom cijenom proizvoda.

- Želio bih naglasiti potrebu kompenzacijskih mjera za one grane djelatnosti, prije svega mislim na tekstilnu, kožarsku i drvnu industriju koje su radno intenzivne, izvozno orijentirane i očekujem kompenzacijske mjere i to vrlo brzo, rekao je direktor Spin Valisa Zdravko Jelčić.

I drugim zaposlenicima plaća bi mogla biti malo veća, s obzirom na povećanje neoporezivog iznosa s 3800 na 4000 kuna. Porezno se rasterećuju mladi. Za one do 25 godina poslodavci neće plaćati porez na dohodak, a za one do 30 godina - plaćat će polovinu iznosa.

- U 2020. godini planiramo rast plaća, koji jednim dijelom baziramo i na poreznom rasterećenju koji dolazi. Cilj je da sve što država omogući kroz smanjenje poreza će biti preliveno u plaće naših djelatnika te kako bi ih zadržali i omogućili im pristojne plaće, izjavio je direktor Termi Sveti Martin Igor Nekić.

Povećava se prag i za plaćanje poreza na dobit. Do 7 i pol milijuna kuna prihoda po stopi od 12 posto. Rasteretit će se i ugostitelji proširenjem snižene stope PDV-a. No, poslodavci u turizmu smatraju da bi to trebao biti tek početak većeg rasterećenja.

- To vidimo samo kao prvu fazu, naš cilj što se PDV-a tiče dođemo na razine koje imaju nama konkurentne zemlje, a to je 10 posto ili niže, kazao je Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma.

U 2020. godini nastavlja se bitka za očuvanje konkurentnosti i zadržavanje kvalificiranih radnika. Svako porezno rasterećenje zato je dobrodošlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!