19:09 / 20.02.2020.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Poreznici traže nefiskalizirane račune

-

-

Foto: - / -

"Dobar dan! Jedan mali bijeli kruh", s tim riječima ulaze inspektori u pekarnicu. Na prvi pogled obični kupci. No kada plate račun, otkrivaju svoj pravi identitet.
Porezni inspektori počeli su akciju. Pod njhovim nadzorom u idućih šest dana bit će poslovanje u pekarnicama i leasing društvima. Ističu kako su primijetili da je dobar dio računa nefiskaliziran, pa će svakog tjedna "češljati" određenu djelatnost.

-
Dobar dan! Jedan mali bijeli kruh, ulaze u pekarnicu.

Na prvi pogled obični kupci. No kada plate račun, otkrivaju svoj pravi identitet.

- Mi smo iz porezne uprave, kažu inspektori potom.

Provjerili su jesu li računi fiskalizirani, a onda i koliko je novca u blagajni.

Vlasnik već zna što će ga poreznici tražiti.

- Već 30 godina tu radim, od 90-ih godina, tako da to očekuje i tako da nema straha od toga. Kad si ti uvijek sve u pravu. onda nema straha, objašnjava vlasnik pekarnice Shyqeri Krasniqi.

Poreznici su primijetili da se velik broj računa ne fiskalizira. Zato češće nadziru obveznike fiskalizacije, pa je samo od početka godine za njih 13 privremeno zabranjen daljnji rad. No ne zatvaraju zbog nekoliko kuna viška u blagajni.

- Ili je porezni obveznik neuredan platiša, ili porezni obveznik ne izdaje često račune. Ne radi se samo o tome da je netko zatvorio poreznog obveznika za 25 kuna bakšiša, Što se tiče zakonski, zna se da kasa mora štimati, ne smije biti ni višak ni manjak, rekla je voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije u Područnom uredu Zagreb Dalija Brkić.

Od 1. travnja proširuje se krug fiskalizacije na predračune, ponude i narudžbe. Procjene govore da se udio sive ekonomije, u najboljem slučaju, kreće oko 15%. Unatoč tomu porezi se dobro ubiru. - Za neke je bio iznenađujući podatak da je Hrvatska bila prije nekog vremena uz Španjolsku na vrhu po efikasnosti kvalitete naplate poreza na dodanu vrijednost, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Do 26. veljače kontrolirat će se pekarnice i leasing društva, a nakon toga "pročešljat" će se i drugi obveznici fiskalizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!