15:35 / 27.05.2019.

Autor: HRT

Poreznike iz Šangaja zanima hrvatski porezni sustav i mogućnosti ulaganja

-

-

Foto: - / -

Kineske tvrtke šire ulaganja u Hrvatsku i Kinezi žele provjerene informacije o našoj poreznoj politici, posebice poticajnim mjerama za inozemne ulagače.
Bai Wei Yuan, financijska stručnjakinja iz Šangaja, najvećeg kineskog grada i sjedišta moćnih banaka, posjetila je Gospodarsku komoru Zagreba.

Kineske tvrtke šire ulaganja u Hrvatsku i Kinezi žele provjerene informacije o našoj poreznoj politici, posebice poticajnim mjerama za inozemne ulagače koje su im predstavili čelnici Porezne uprave.

- Šangaj je financijsko središte Kine, a Hrvatska je uključena u važan kineski ekonomski i infrastrukturni pothvat "Jedan pojas - jedan put". U Zagrebu i Dubrovniku želimo se informirati o hrvatskoj poreznoj politici i izgradnji zona slobodne trgovine jer nastavljamo ulagati u Hrvatsku - izjavila je Bai Wei Yuan.

Kako je rekao predsjednik zagrebačke Komore Zlatan Fröhlich, Kineze zanima uređenje hrvatskoga poreznog sustava u potpori malih i srednjih poduzeća, porezna politika za znanost i tehnološke inovacije kao i načini privlačenja stranih ulaganja, posebice izgradnja zona slobodne trgovine.

- Kineski poduzetnici su vlasnici 75 posto Luke Gaženica, ulažu u zdravstveni turizam u Krapinskim Toplicama, u Kumrovcu kupuju Hotel Zagorje tako da očito ima interesa i u nekim smo nišama očito konkurentni - rekao je Fröhlich pred kineskom delegacijom.

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša također smatra da je hrvatska porezna politika konkurentna u odnosu na ostale zemlje u okruženju.

- Potičemo poduzetnike preko Zakona o poticanju ulaganja, što su prepoznali i domaći i strani investitori. Ti se poticaji jako mnogo koriste, mogu biti zanimljivi i kineskim i svim drugim ulagačima koji dolaze u Hrvatsku. Imali smo tri kruga poreznog rasterećenja od 2016, na ovamo, a svakom od ta tri kruga išlo se sa smanjivanjem poreznog tereta. Poduzetnici su prepoznali to smanjivanje, a mi smo, bez obzira na to, imali jako dobro punjenje proračuna, kako lanjske tako i ove godine - naglasio je Kutleša.

Bai Wei Yuan, savjetnica u SMFB-u, zahvalila je zagrebačkoj Komori što je kineskoj delegaciji pružila priliku upoznati domaći porezni sustav. Spomenula je da Kinezi vode računa o inicijativi 'Jedan pojas, jedan put', ključnoj inicijativi predsjednika Xija Jinpinga kojom se predviđa ponovno izgraditi stari Put svile kako bi povezao Kinu s ostatkom Azije, Europom i drugim kontinentima. Rekla je da je njihov posjet Hrvatskoj jedan od segmenata te inicijative.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!