19:51 / 11.03.2021.

Autor: Mariola Milardović Perić/Dnevnik/IMS/HRT

Porinut brod za krstarenje polarnim područjem

Porinut brod za polarne ekspedicije

Porinut brod za polarne ekspedicije

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

U splitskom brodogradilištu u more je porinut putnički brod za krstarenje polarnim područjima. Novi brod, nazvan Janssonius, nastavak je suradnje Brodosplita i nizozemskog brodovlasnika. Lani isporučen polarni kruzer, Hondius, već je odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu.

Razbio se šampanjac. Plovit će i Jansonis, poput starijeg brata polarnim krajevima. Bolje kumove nije mogao imati - Karla i učiteljicu mu Tanju Mravak iz splitskog Centra za autizam.

Dugačak 108 metara, brod će moći primiti 194 putnika o kojima će se brinuti 78 članova posade. Nudi visoki hotelski standard i sigurnost plovidbe, jer će lomiti debeli led.

Varioc Pjero Penar kazao je da se radilo cijeli dan, ali se isplatilo. 

- Srce je puno. Zahvalan sam svim radnicima škvera, rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita. 

Nastavak je ovo uspješne suradnje škvera i nizozemskog brodovlasnika. Prvi polarni kruzer isporučen je prije dvije godine.

Nekoć poznat po izgradnji tankera i balkerijera, splitski škver u tržišnu utakmicu ulazi s navozima polarnih kruzera i luksuznih jahti, naravno uz državna jamsta i kredite HBO-a. Tako je završen i ovaj 50 milijuna eura vrijedan kruzer. A i država je kaže Debeljak nešto zaradila.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da je ovo pokazatelj da se može uspjeti ako se igra dobra tržišna utakmica.

Prošli su mjesec kasnile plaće, neke su navodno bile i niže. Debeljak kaže - svakome po zasluzi. Istaknuo je da je knjiga narudžbi puna te da će uskoro porinuti i treći polarni kruzer, ovaj put za Amerikance.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!