17:43 / 09.03.2020.

Autor: Odri Ribarović/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Poruka turistica iz BiH: Hrvatska sigurna

-

-

Foto: - / -

Da su turistička putovanja u Hrvatsku sigurna i da nema razloga za zabrinutost, poruka je koju je dolaskom u Opatiju poslalo 420 turistica iz BiH.
Informacije o stanju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj i preporuke kako se zaštititi - prate i turisti u našoj zemlji. Među njima je i 400 gošći iz Bosne i Hercegovine koje su u povodu Međunarodnog dana žena produljeni vikend provele u Opatiji.

Da su turistička putovanja u Hrvatsku sigurna i da nema razloga za zabrinutost, poruka je koju je dolaskom u Opatiju poslalo 420 turistica iz Bosne i Hercegovine.

- Još u januaru je odlučeno da će se ići i ni jednog trenutka nismo razmišljali hoćemo li, kaže Nataša Cumbo.

- Nije da nije zabrinjavajuće, ali odlučili smo se ipak. Nije neko alarmantno stanje što se tiče Ministarstva zdravlja Hrvatske, dodaje Jasna Kopanja.

- Zbilja je sve prelijepo. Hoćete li zaviriti u vijesti vezane za coronu? A to obavezno, pratimo sve, rekla je Branka Kopanja, turistkinja iz BiH.

Samo se nekoliko njih na dogovoreno putovanje u Opatiju ipak nije odlučilo.

- Imali smo nekih sitnih otkaza, naravno ljudi su oprezni, ali velika većina je ostala pri programu. Evo, došli smo, veselimo se, provodimo i uživamo, ističe Amel Fazilbegović, predstavnik turističke agencije iz BiH.

I u Opatiji su neki kongresi koji su se trebali održati u ožujku otkazani, odnosno odgođeni. No pad rezervacija, kažu turistički radnici, i dalje nije znatan.

- Osjeti se naravno pad bookinga od turista koji dolaze iz dalekih zemalja, odnosno Italije. Međutim Opatiji najznačajnija tržišta su Njemačka, Austrija, Slovenija. Domaće tržište i dalje bilježi dobar i stabilan booking i dobar interes, kaže Danijela Grlaš, projektni menadžer u TZ Opatija.

- Pa bilo je nešto otkaza naravno posljednjih tjedana sa azijskog tržišta, evo zadnjih dana zbog situiacije u Italiji, ali zapravo nije zabrinjavajuće, rekao je Ivan Sarajlić, glasnogovornik hotelskog kompleksa u Opatiji.

U većini hrvatskih turističkih destinacija - najviše je otkaza hotelskog smještaja upravo u ožujku. No s obzirom na to da prva tri mjeseca donose samo pet posto ukupnog hrvatskog turističkog prihoda, razloga za veću zabrinutost nema jer se rezervacije za ljeto ne otkazuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!