10:24 / 31.08.2018.

Autor: M.N./I.H./HRT

POS-ove stanove pretvorili u apartmane

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

POS-ovi stanovi su prodavani po povoljnijim cijenama od tržišnih i nije bilo zamišljeno da se iznajmljuju turistima, ali zakonske zapreke za to nema.
Veliki broj stanova izgrađenih u sklopu projekta Poticane stanogradnje (POS) u Istri iznajmljuju se kao apartmani, objavio je Glas Istre. Tako se projekt zamišljen kao potpora građanima u rješavanju stambenog pitanja u velikoj mjeri pretvorio u nešto sasvim oprečno, navodi se u članku.

POS-ovi stanovi su prodavani po povoljnijim cijenama od tržišnih i nije bilo zamišljeno da se iznajmljuju turistima, ali zakonske zapreke za to nema, stoji u članku.

POS-ovi stanovi služe za rješavanje stambenog pitanja, a ne za stvaranje dodatnog prihoda, pri čemu se oduzima prednost onima kojima bi taj stan bio jedina nekretnina. Iznajmljivačima nije čak ni neugodno hodati gradom, još se i hvale kako su jeftino došli do stana, izjavila je Gabrijela Đukes Bašić, gradska vijećnica iz Umaga i stanarka u POS-ovoj zgradi u kojoj se 60% stanova koristi za iznajmljivanje podstanarima ili turistima, piše Glas Istre.

U srijedu je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio da od 3. rujna započinje primanje prijava za subvencionirane stambenih kredite za mlade. Osvrnuo se tada i na problem pojedinaca koji POS-ove stanove iznajmljuju kao apartmane, kazao je da je riječ o izuzetno dobrom programu jer je izgrađeno više od 8.000 stanova te je sigurno "da ima nekih malih nepravilnosti u malom postotku". Ne bi hhtio da taj mali postotak negativnosti baci neku sjenu na poticanu stanogradnju, naglasio je Štromar.
Od 3. rujna opet subvencije za stambene kredite
Dodao je da ministarstvo i dalje ide u poticanu stanogradnju i sa potencijalnim jedinicama lokalne samouprave razgovaraju da kada rade liste prvenstva da stave takve kriterije i odabiru one ljude koji stvarno imaju potrebu, to je izuzetno bitno. Rekao je i da će napraviti analizu koliko je stanova u kojima ne stanuju ljudi koji su ih dobili po POS-ovom programu i nešto će se poduzeti po tom pitanju, možda čak i izmjena nekih zakonskih akta.

Povodom početka zaprimanja zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita za 2018., Štromar će u ponedjeljak posjetiti Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Direktor APN-a Slavko Čukelj upoznat će ga sa postupkom organizacije zaprimanja i obrade zahtjeva.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!