Posjeći će višnjik jer ga nitko neće ni besplatno

10.04.2019.

13:33

Autor: Sani Lukić/P.F./HRT

default error photo
Stjepan Markešić iskrčit će cijeli nasad višanja, gotovo 1200 stabala. Pokušao je i očajnički potez kako bi sačuvao višnjik i ponudio ga besplatno na korištenje no nitko se nije javio.
Iako nemamo dovoljno voća za vlastite potrebe, pojedini voćari odlučili su iskrčiti svoje nasade. Najčešće zbog loših iskustava s prodajom, sve manjom isplativošću ili nedostatkom radnika. Obitelj Markešić na Bilogori je odlučila iskrčiti cijeli nasad višanja od gotovo dva hektara, a nasad jabuka će gotovo prepoloviti.

Zauvijek nestaje nasad višanja u Pavlin Kloštru pokraj Bjelovara. Iako je davao odličan urod, Stjepan Markešić kaže kako mu je proizvodnja posljednjih godina postala potpuno neisplativa. Kaže kako ima oko 50 lipa gubitka po kilogramu višnje.

Od 1200 stabala ostavit će tek pokoje za vlastite potrebe. Sa suprugom Rajkom Stjepan se voćarstvom počeo baviti prije 40-ak godina. Prepolovit će Stjepan i nasad od 1800 jabuka. Proizvodio je i voćna vina, no unatoč pohvalama, potražnja je bila skromna.

Pokušao je i očajnički potez kako bi sačuvao svoj višnjik i ponudio ga besplatno na korištenje onomu tko bi nastavio uzgoj - no neuspješno.

Budući da voćnjak ne može prodati, morat će ga potpuno iskrčiti kako bi na kraju zemljište dao na prodaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!