Poskupljenja nisu mimoišla ni ribarnicu

17.03.2022.

17:35

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Ribarnica u Puli

Ribarnica u Puli

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrana je svakim danom sve skuplja pa je i cijena ribe i rakova otišla naviše. Vidi se to i na pulskoj ribarnici, polupraznoj. Točnije, stolovi su puni ribe, ali kupaca gotovo i nema.

Lančana reakcija poskupljenja nije mimoišla ni ribarnicu. Željka je presretna kad se kupac zaustavi kraj njezinog stola.

- Pošto je sad škarpina? - Ova mala je po 100, sve je poskupilo bar po 10 kuna.- Očekivano? - Da, to je normalno. - Kupuju sad ljudi manje? - Ni prije nisu baš, a sad nikako. Jedino vikendom što se proda i to vam je to, kaže prodavačica Željka Lanča.

Nisu još svi podignuli cijene, ali hoće.

- Nafta je poskupila, ribari više naplaćuju, onda ćemo morati i mi, kad, nemam pojma, kaže prodavačica Vladarka.

A prodavati se mora, kupiti baš i ne. Sezona je rakova i ovi po 100 kuna još čekaju svojega kupca. Kažu mnogi, najfiniji su kuhani.

- Naživo se nasječe na pola, napravi se šugo i ubaci ga se unutra, 18 minuta, stavi ga se u hladnu vodu i 18 minuta on je gotov, objašnjava Davor Zović iz Pule.

Umirovljenik Anton ljubitelj je ribe, nastoji si je priuštiti jednom na tjedan. Danas je uzeo manje orade iz uzgoja, po 60 kuna.

- Listove sam jako volio, ali sad su preskupi. - Koliko su? - 120, 130, to si ne mogu priuštiti, mislim mogao bi jednom na toliko, ali neću, iz principa. Previše bih se na dobro naučio i na skupo, mora se malo i paziti, ne znamo što dolazi za nas, moramo si pustiti prostora da se može uzmaknuti, kaže Anton iz Pule.

Netko bi sad rekao, treba hrabro naprijed. A opet, valja poneki put poslušati i starije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!