Poskupljenje plina za one koji imaju ugovore s tržišnim oprskrbljivačima

23.08.2022.

21:07

Autor: Bukulin Zlatović, Santini/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Raste cijena plina za kućanstva

Raste cijena plina za kućanstva

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Nova poskupljenja plina! Ova put za one koji imaju sklopljene ugovore s tržišnim oprskrbljivačima. To znači da njima cijena nije regulirana tijekom cijele ogrijevne sezne od 1. 4. do 30. 3. iduće godine, već se mijenja ovisno o cijenama na tržištu plina. Takvih je kućanstava u Hrvatskoj - 18%. Ostalima je plin već poskupio 1. 4. i tu će reguliranu cijenu imati do kraja ogrijevne sezone. No neki tržišni opskrbljivači potrošačima više ni ne nude nove ugovore i poskupljenje, već ih upućuju da se vrate na javnu uslugu i tako osiguraju fiksnu cijenu plina do ožujka 2023.

Oni koji su izabrali isporuku plina po tržišnim uvjetima - strahuju od novih cijena. Koliko će u konačnici Energo poskupjeti u Rijeci - još se ne zna.

- Jedini način koji Energo može ponuditi da se radi mjesečni obračun, ovisno o cijenama na burzi, a referentna burza za Energo, odnosno za Hrvatsku je centralna europska plinska burza, ističe direktor te tvrtke Sanjin Kirigin.

Tržišni oprksbljivač EON već je poskupio. Od početka kolovoza u prosjeku za 9%. Njihove nove cijene plina sada veće su od onih koje plaćaju potrošači koji su izabrali javne opskrbljivače i regulirane cijene.

Neki tržišni opskrbljivači nisu ni ponudili poskupljenje. U Samoboru Energometan raskida ugovor s građanima i upućuje ih da se vrate opskrbljivaču u obvezi javne usluge.

- Na žalost zbog globalne krize i situacije na tržištu plina nismo u mogućnosti osigurati plin po cijenama koje mogu biti usporedive s cijenama kod opskrbljivača u obvezi javne usluge, izvijestili su iz Energometana.

Pa bi i Riječani, Samoborci i Zagrepčni koji su dosad kupovali plin po tržišnim uvjetima od konkurencije, na kraju mogli završiriti kod istog opskrbljivača - Gradske plinare Zagreb Opskrbe. Ta tvrtka već sada opskrbljuje 60% kućanstava u Hrvatskoj.

- To nitko nije predvidio i to sad stvara veliki problem za GPZO, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Nova kućanstva koja mi nismo predvidjeli kad smo kupovali plin, jer smo morali HERA-i u 4. mjesecu reći koliko imamo korisnika, kupili smo plin za 10 posto količine kao manevarski prostor i nije se predvidjelo da će jako puno tržišnih opskrbljivača odustajati od plinskog biznisa, istaknuo je.

No i neki drugi javni opskrbljivači već su se našli u problemima i više ne isporučuju plin kućanstvima.

- Ono što sada vidimo da će se sigurno događati je da će mnogi opskrbljivači koji obavljaju djelatnosti u obvezi javne usluge imati velikih problema i moglo bi se dogovoti da neće biti u stanju nastaviti to raditi, to se sad već dogodilo s tri poduzeća koja se obavljala djelatnost opskrbe, dakle Brod plin, Iva plin i Zelinske komunalije, dakle oni su već sada prestali biti opskrbljivači, rekao je  Srećko Ezgeta iz HGK, Udruženja opskrbljivača i distributera plinom.

Kućanstava nisu ostala bez plina, već u takvim slučajevima kućanstva preuzima zajamčeni opskrbljivač, a cijene ostaju iste.

- Zajamčeni opskrbljivač za cijelu Hrvatsku određen je odlukom HERA-e temeljem provedenog natječaja u Skladu sa Zakonom o tržištu plina, gdje je za zajamčenog opskrbljivača do 30. rujna 2024. određen HEP Plin, istaknuo je Goran Babić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

- Mnogi se pribojavaju da bi većina kućanstava, potraje li energetska kriza, moglo završiti kod HEP Plina, kaže predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

- Naravno da će podnostiti dok bude mogao, vjeroojatno će to biti u dogovoru s Vladom da Vlada zajamčenom opskrbljvaču pomogne u tim određenim trenutcima, vjerojatno će i morati pomoći, ako ti gubici budu veći nego što je moguće.

Bez obzira na opskrbljivače, građanima će najveći problem biti - kako podmiriti račune za plin.

Pred potrošačima je ogrijevna sezona koja donosi brojne neizvjesnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!