16:05 / 29.07.2019.

Autor: Leo Škrinjarić, Mia Lucija Katičin/HRT

Posljedice nevremena i elementarne nepogode

-

-

Foto: - / -

Snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom tijekom vikenda je zahvatilo zapadni dio Virovitičko-podravske županije. Za benkovački kraj proglašena je elementarna nepogoda.
Snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom tijekom vikenda je zahvatilo zapadni dio Virovitičko-podravske županije. U mjestima Sedlarica, Otrovanec i Velika Črešnjevica vjetar je čupao stabla, nosio krovove s gospodarskih objekata, uništavao plastenike. Tuča je prouzročila golemu štetu na gotovo svim poljoprivrednim kulturama.

Nedjeljno jutro pokazalo je razornu moć prirode koja je u samo pola sata u naseljima Općine Pitomača nanijela golemu štetu. Pod naletom olujnog vjetra, mještani kažu pijavice, gospodarska zgrada OPG-a Marija Rengela u Velikoj Črešnjevici nije izdržala. 

U Otrovancu je uz jak vjetar padala i tuča veličine oraha. Ani Pekić vrt je uništen do neprepoznatljivosti, srušen štagalj, a dva stabla pala su na kuću prekoputa.

Jučer prijepodne poljoprivrednici su s nevjericom obilazili nasade visoko dohodovnih kultura, koje je led potpuno uništio.  

Općinu Pitomača ove godine oluje baš i ne zaobilaze. Zbog obilnih oborina, tuče i olujnog vjetra već je četiri puta proglašena elementarna nepogoda. Općinske službe obilaze teren i analiziraju posljedice nevremena. Pripremaju se za proglašenje i pete elementarne nepogode.  

- Prijedlog za proglašenje elementarne nepogode koji predlaže općinski načelnik gospodin Željko Grgačić je pripremljen i bit će dostavljen županu na proglašenje s obzirom da je župan jedini ovlašten za proglašenje elementarne nepogode.

Nakon što bude proglašena, poljoprivrednici u roku od 8 dana od nevremena trebaju prijaviti štetu općinskom povjerenstvu koje će izaći na teren i napraviti procjenu, istaknuo je stručni suradnik za ruralni razvoj i investicije općine Pitomača Goran Perović.

Elementarne nepogode u benkovačkom kraju

Tuča i jak vjetar ugrozili su i poljoprivredne kulture u benkovačkom kraju. Zadarski župan proglasio je elementarnu nepogodu za to područje. Šteta su utvrđuje u 23 naselja.

Jedan od načina zaštite vinograda svakako je plaćanje osiguranja, no postoji mogućnost i fizičke zaštite nasada.

Hoće li svi oni koji su prijavili štetu dobiti naknadu i kolika će ona biti, odlučit će stručno povjerenstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!