Poslodavci i hotelske kuće radnu snagu sve više nalaze u inozemstvu

30.04.2022.

07:00

Autor: Melita Šare/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Turizam

Turizam

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Poslodavci i hotelske kuće sve više se snalaze tako da nalaze radnu snagu u inozemstvu. No ljude treba privući i dobrim uvjetima rada i plaćom.

Mali obiteljski hotel u Zadru radi petnaestu sezonu. Tek su lani posegnuli za stranim radnicima, Makedoncima. Ove godine imat će ih i više. Za njih su i potpuno renovirali stan.

- Ono što smo napravili ovu godinu, imamo jedan stan koji smo maksimalno renovirali, napravili uvjete da svatko ima svoju sobu, rekla je Mladenka Štura, direktorica obiteljskog hotela u Zadru.

No nije turistička usluga samo lijepo napravljen krevet ili dobro skuhana kava. Očito, turisti na odmoru vole imati i moderne frizure.

Zadarska brijačnica svijet je u malom u pravom smislu te riječi. Vlasnik je radio u Nizozemskoj, brijač Kristijan pet godina u Norveškoj i onda se vratio u rodni Zadar. A posljednjih godina pomažu im i mladi brijači s Kosova.

- Ja sam se upoznao sa šefom na Instagramu i onda došao da vidim kako je tu živjeti i zadovoljan sam, rekao je Dardan, brijač iz Kosova. 

- Prije pet godina tvrdio sam da će ovdje trebati 70.000 dozvola za rad pa su mi se smijali. Danas je to realnost. Znači, ja mislim oko 70.000 dozvola na nivou Hrvatske se odobrilo, rekao je Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije.

Ta, kako neki vole reći, jeftina radna snaga iz inozemstva i nije toliko jeftina. Ljudi žele dobru plaću i smještaj jer svi znaju koliko je težak rad u sezoni. Uvijek kao izbor postoji i rad zapadnije od Hrvatske gdje su uvjeti bolji, a plaće veće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!