19:06 / 10.12.2019.

Autor: Dijana Kovaček/HRT

Poslodavci od Vlade očekuju više

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja u vrlo je kritičkom govoru rekla da Vlada nije učinila dovoljno kako bi znatnije unaprijedila uvjete poslovanja. Ne očekuju previše dobrog ni u idućoj godini.
Tradicionalno blagdansko primanje Hrvatske udruge poslodavaca s vremenom se pretvorilo u godišnji pregled i ocjenu koju Vladi za učinjeno daju poslodavci. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja u vrlo je kritičkom govoru rekla da Vlada nije učinila dovoljno kako bi znatnije unaprijedila uvjete poslovanja. Ne očekuju previše dobrog ni u idućoj godini, u kojoj nas čekaju parlamentarni izbori.

Poslodavci priznaju da pomaka u gospodarstvu ima, ali su koraci, kažu, prespori da bismo sustigli one za kojima trčimo.

- Dok Vlada misli da je napravila puno, mi mislimo da nije napravila dovoljno da bi bitnije popravila uvjete poslovanja i poziciju Hrvatske, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Ministar gospodarstva kaže - pomaka je ipak bilo.

- U 2019. Hrvatska je rasla na globalnoj ljestvici konkurentnosti, hrvatska je rasla na Doing business ljestvici, u Hrvatskoj je rastao digitalni Des indeks, sve su to obećanja koja smo si zadali kao zadatak i ona su se dogodila, Darko Horvat, ministar gospodarstva.

U Vladinu radu najbolje su ocijenjene porezna reforma i javne financije, a najlošije aktivacija državne imovine.

- Ako hoćemo to svesti na neku ukupnu ocjenu, to je ona ocjena s kojom se može proći ali se ne može razvijati, mislim da ne moram reći koja je to ocjena, dakleTaj dovoljan je u osnovi nedovoljan  za ono što je Hrvatskoj potrebno da bi se priključila razini razvoja jedna Poljska, Slovačka i tako dalje, rekao je Velimir Šonje iz Arhivanalitike.

Iako je porezno opterećenje smanjeno, i dalje je preveliko, smatraju poslodavci.

- Konkurencija i dalje ima bitno manja porezna opterećenja tako da usporedba s prošlom godinom tu ne igra veliku ulogu nego treba komparirati u kakvim uvjetima posluju naši konkurenti da bismo ih mogli pobjedit na tržištu, izjavio je Goran Markulin, predsjednik Uprave Cromarisa.

- Dakle očekujemo da se javni sektor dovede u red, da se smanji eventualno broj županija, broj općina, da se tu dobije prostor, da se može pomoć gospodarstvu, tvrdi Branko Roglić, predsjednik NO Orbica.

Nove poteze Vlade, svjesni su poslodavci, teško je očekivati u nadolazećoj izbornoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!