Poslodavci u potrazi za radnom snagom

09.08.2019.

19:04

Autor: K.V./T.D./HRT

default error photo
Nedostatak radne snage sve više pogađa Hrvatsku. Poslodavci se žale da ne mogu pronaći radnike, posebice tijekom turističke sezone.
Nedostatak radne snage sve više pogađa Hrvatsku. Poslodavci se žale da ne mogu pronaći radnike, posebice tijekom turističke sezone. Stoga mnogi posežu za uvoznom radnom snagom.

Nazrin iz Indije posao je pronašla kao beračica rajčica. Ustajanje u četiri ujutro ne predstavlja joj problem.

- Došla sam u Hrvatsku jer sam htjela raditi. Ovo je lijep i dobro plaćen posao, a u Indiji su malene plaće, Nazrin Timapur, radnica iz Indije. 

Uskoro će trećina, od 80-ak zaposlenih u proizvodnji rajčica gdje Nazrin radi, također biti iz dalekih zemalja.

- Nismo mogli pronaći na domaćem tržištu radnu snagu tako da smo ove godine morali angažirati specijalizirane agencije koje su nam pomogle u pronalasku strane radne snage, kaže nam Martina Đureković, direktorica proizvodnje, Rajska rajčica.

I u drugim djelatnostima slično. Wiliam i Elovele došli su trbuhom za kruhom iz Filipina u Šibenik.

- Prije sam radila u Dubaiju, ali su me interesirale europske države i ovamo mi je bilo najlakše doći, objašnjava nam Elovelle Lego, radnica iz Filipina.

William Altura, radnik iz Filipina, kaže kako je došao sam prošle godine kako bi pomogao svojoj djeci u Filipinima.

Potražnja  za radnom snagom sve je veća. Uvozne kvote su ispunjene.

- Ne oskudijeva samo građevinarstvo i ugostiteljstvo već radnici se traže i u poljoprivredi i stočarstvu. Nedostaje nam mehaničara, nedostaje nam gotovo svih zanimanja, objašnjava Lejla Krezić, direktorica agencije za zapošljavanje Donatti Staffing.

Samo u ugostiteljstvu nedostaje još oko 1500 djelatnika. A dogodine bi taj broj mogao biti i veći.

- Puno kolega nije uspjelo ove godine otvoriti lokale jer nisu imali ljude, nisu imali radnika da mogu uopće raditi, kaže nam Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja.

U sektoru graditeljstva manjak radne snage itekako se osjeti. Poslodavci već sada upozoravaju da će im nedostajati više desetaka tisuća ljudi. Iz komore podsjećaju da je problem manjka radnika i demografsko pitanje.

- Mi imamo kao i sve zemlje u okruženju i Europskoj Uniji problem s negativnim prirastom stanovništva, problem s radnim mjestima koje treba popuniti. I nama možda u samom graditeljstvu nedostaje oko 30 tisuća radnika da bi se vratili na 2008 godinu, ističe Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze.

Uvoznih kvota za graditeljstvo ostalo je samo 500-tinjak. Manjak radnika u tom sektoru itekako će se utjecati na ugovaranje novih poslova i poštovanje rokova.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!