16:36 / 28.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Poslovna očekivanja za 2020.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od tvrtki koje su sudjelovale u anketi, polovica ih je ostvarila veći prihod u 2019. u odnosu na godinu ranije.
Poduzetnici opće stanje u hrvatskom gospodarstvu u ovoj godini ocjenjuju prosječnom ocjenom 2,48, a većina ih u idućoj godini očekuje isti gospodarski rast kao ove godine ili čak pad BDP-a, pokazala je anketa Privrednog vjesnika "Poslovna očekivanja za 2020." predstavljena u četvrtak.

U anketi su sudjelovala 893 hrvatska poduzetnika, od kojih 41 posto smatra da će gospodarski rast u Hrvatskoj u 2020. godini, u odnosu na ovu godinu ostati jednak, dok ih 27 posto smatra da će rast biti manji, a 20 posto procjenjuje da će biti veći. 

Također, najveći broj ispitanih, njih 49 posto, smatra da će opći uvjeti za poslovanje i ulaganje u idućoj godini ostati jednaki, 25 posto procjenjuje da će uvjeti pogoršati, a 18 posto njih da će biti bolji.

Od tvrtki koje su sudjelovale u anketi, polovica ih je ostvarila veći prihod u 2019. u odnosu na godinu ranije. Većina ih, 54 posto, planira veći prihod u idućoj godini u odnosu na ovu, njih 64 posto planira nova zapošljavanja u idućoj godini, dok ih je 74 posto potvrdno odgovorilo na pitanje planiraju li ulaganja, neki su od rezultata ankete koje je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) predstavio glavni urednik Privrednog vjesnika Marko Jurčić.

Prema anketi, prosječna ocjena koju su poduzetnici dali gospodarstvima pojedinih županija iznosila je 2,33, a Jurčić je izdvojio visoku ocjenu Osječko-baranjske županije, koja je iznosila 2,83.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ponovio je da je proračun za 2020. godinu, koji je nedavno usvojen u Saboru, uravnotežen, uz kontinuitet smanjenja udjela javnog duga u BDP-u.

Podsjetio je da Vlada za iduću godinu predviđa gospodarski rast od 2,5 posto, a i procjene većine relevantnih aktera kreću se između 2,5 posto i 3 posto.
Pritom apostrofira da najveći naglasak treba staviti na rast plaća i standarda, čiji zdravi rast može stimulirati jedino rast produktivnosti. 

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je da iako su prošle godine očekivanja bila pritisnuta najavama nove recesije i krize, koja se srećom nije dogodila pa je stoga izgledno da će i 2020. proći bez krize.

Burilović ističe da je za snažniji rast nužna promjena strukture hrvatskog gospodarstva. Gospodarstvo se u većoj mjeri mora okrenuti globalnom tržištu, treba u manjoj mjeri ovisiti o državi kao klijentu, nužno je više vrednovati proaktivnost, dok rentijerstvo treba "staviti tamo gdje mu je mjesto", rekao je.

- Postavimo aktivniji, inovativniji i prodorniji, poručuje Burilović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!