11:56 / 15.01.2018.

Autor: HRT

Poslovni tjedan: Što će država imati od prodaje državne imovine?

-

-

Foto: - / -

Tema emisije Poslovni tjedan Hrvatskog radija bila je iskoristivost državne imovine.
Tema emisije Poslovni tjedan Hrvatskog radija bila je iskoristivost državne imovine te što se mijenja novim Zakonom o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom.

Upitan hoće li država imati nešto od najavljene prodaje tvrtki koje su u državnom vlasništvu, odnosno hoće li se one prodavati za jednu kunu "samo da ih netko uzme", državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban odgovara kako cijena po kojoj će se tvrtke prodavati ovisi o stanju u kojemu je rečena tvrtka. "Možda će neke ići za kunu, a neke za puno više", kaže on. Podsjetimo, Vlada je nedavno odlučila da će se na listi trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku nalaziti 40 tvrtki, što je devet manje nego do sada.

Odlučila je i da ih se pritom 11 briše s liste, među njima i Đuro Đaković, zbog čega je prošloga tjedna nezadovoljstvo izrazio i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Boban napominje da postupak privatizacije vodi CERP. Pojašnjava da Ministarstvo državne imovine upravlja strateškim poduzećima, dok poduzećima koja nisu od posebnog strateškog interesa upravlja CERP.

Govoreći o neiskorištenom potencijalu hrvatske državne imovine, Boban je rekao i kako Ministarstvo državne imovine priprema vojarne, odnosno neperspektivnu vojnu imovinu - za investicije. Postupak, kaže, nije jednostavan.

Gosti u emisiji bili su i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, kao i predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!