12:04 / 06.10.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

Post-Covid turizam i nove prilike

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako poslovati u post-COVID razdoblju te ostvariti nove prilike u turizmu, tema je međunarodne konferencije o cjelogodišnjem turizmu.
Cjelogodišnji turizam je uz povećanje kvalitete, razvoj novih proizvoda i infrastrukture te odgovorno i održivo upravljanje budućnost hrvatskog turizma, poručila je u utorak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac s 4. međunarodne konferencije Može li hrvatski turizam 365?.

➡️ Turističkih noćenja u rujnu 62 posto manje
➡️ "Korona turistička sezona" na Kvarneru iznad svih očekivanja
➡️ Nepredvidivi turizam u doba koronavirusa

Ta prva turistička konferencija u pandemijsko vrijeme, u organizaciji Ivane Kolar i tvrtke Julius Rose, u Termama Tuhelj okupila je stotinjak sudionika - većinom turističkih profesionalaca - te brojne online sudionike. Njihova opća ocjena je da je tekuća godina za turizam iznimno teška, kao i za ukupno gospodarstvo i društvo.

Među sudionicima su bili hrvatska ministrica Nikolina Brnjac i slovenski ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije Zdravko Počivalšek koji su sudjelovali uživo, dok se austrijska ministrica poljoprivrede, regije i turizma Elisabeth Koestinger javila video porukom, a online uključenjem državni tajnik za turizam iz španjolskog ministarstva za industriju, trgovinu i turizam Fernando Valdes Verelst.

Svi su naglasili tešku situaciju zbog pandemije, ali i neizvjesnost za iduću godinu i dalje, zbog sad već velikog pada prihoda od turizma i nezaposlenosti, posebice u Španjolskoj, kao i zabrinutost zbog nastavka rasta broja zaraženih.

Od EU-a i EK se nadaju što skorijim smjernicama i zajedničkim standardima za sve članice pri određivanju ograničenja putovanja i testiranjima, s naglaskom na regionalnom pristupu i mapiranju.

Smatraju da bez toga turizam u Europi teško može očekivati više nego je imao tijekom prve pandemijske godine, tim više što je neizvjesno kada će stići i koliko biti djelotvorno cjepivo za covid.

- Morat ćemo uložiti jako puno u promociju jer će konkurencija na tržištu biti neminovna, morat ćemo osigurati sigurnost svim našim turistima i naravno dobro komunicirati i međusobno, ali i prema javnosti, rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

- Dakle budućnost hrvatskog turizma na produžetku same turstičke sezone na proširenju odnosnio samih turističkih proizvoda i na samoj sigurnost Hrvatske kao sigurne destinacije, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

- Mislim da je i ovdje u turističkoj branši moguće pokrenuti neke promjene možda i prema cjelogodišnjem poslovanju, raspršiti naš turizam na duži dio perioda u godini na sve destinacije u Hrvatskoj i u biti može biti sigurno odgovor na ovu COVID-krizu, rekla je Ivana Kolar, organizatorica konferencije.

Prihodi hrvatskog turizma mogući na oko 50 posto lanjskih

- Turizam u Hrvatskoj ove godine ipak je uspio ostvariti nešto bolje rezultate od prvobitno očekivanih, pa se očekuje da bi godišnji prihodi mogli biti na razini 50 posto prošlogodišnjih, no to će se znati početkom iduće godine. Možemo biti zadovoljni, a dosta očekivanja imamo i od sredstava iz EU fondova, iz kojih će biti novca i za turizam, ali trebamo dobre projekte, rekla je ministrica Brnjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!