Postavljen pretposljednji segment Pelješkog mosta

18.07.2021.

12:18

Autor: Dnevnik u podne/IMS/M.Š./HRT

Zoran Trogrlić

Zoran Trogrlić

Foto: HTV / HRT

Noćas je postavljen pretposljednji segment konstrukcije Pelješkog mosta. Od fizičkog spajanja hrvatskog juga s ostalim dijelom Hrvatske dijeli nas još 18,5 metara. Taj povijesni posao trebao bi se obaviti za 10 dana.

Galerija
Pelješki most, Foto: HTV/HRT
Pelješki most, Foto: HTV/HRTPelješki most, Foto: HTV/HRT

Dvije sinkronizirane dizalice najprije su podignule segment do donje razine već postavljene konstrukcije mosta. Slijedio je milimetarski precizan posao.

Kada je na donjem dijelu podrezano nekoliko milimetara, dizalice su se ponovno pokrenule, a 18,5 metara dug i 100 tona težak dio kolnika budućeg mosta počeo se lagano podizati. Zastajalo se na mjestima gdje je trebalo dodatno rezati.

Montaža spojnog segmenta na sredini između dvaju stupova zahtjevan je posao i zato se obavlja noću kad je čelik najstabilniji.

Kineski izvođači i investitor Hrvatske ceste nadaju da se će lijepo vrijeme biti i u noći s 28. na 29. srpnja. Tada je planirana montaža posljednjeg segmenta konstrukcije Pelješkog mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!