Postira: Počeo 440 mil. kuna vrijedan projekt zamjene podmorskih kabela na otocima

23.02.2022.

16:07

Autor: V.K/Hina/HRT

Postavljanje kablova

Postavljanje kablova

Foto: Milan Sabic / Pixsell

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u srijedu je polaganjem podmorskog kabela između Postira na Braču i Dugog Rata započeo projekt zamjene podmorskih 110-kilovoltnih kabela na jadranskim otocima, koji je vrijedan 440 milijuna kuna i kojim se u iduće dvije godine planira postaviti 42 kilometra kabela. 

Specijalizirani brod za postavljanje podmorskih kabela iz Grčke i skupina ronilaca također specijaliziranih za podmorske poslove u Postirima su krenuli s postavljanjem podmorskih kabela u smjeru Dugog Rata na kopnu. Na toj prvoj dionici od 7.300 metara, kako je rečeno, more je mjestimično duboko i do 60 metara, ali ronioci su osposobljeni i za polaganje kabela i na tim dubinama.

- Planiramo do petka položiti kabele do kopna u Dugom Ratu i spojiti ih na električnu mrežu, rekao je predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić.

Nakon toga će se brod polagač premjestiti do Krka gdje će postavljati podmorski kabel koji povezuje taj otok s Crikvenicom. Planirano je da to polaganje kabela bude završeno za dvadesetak dana.

Time će, kako je istaknuo Plavšić, biti završena prva faza polaganja podmorskih kabela u Jadranskom moru, koja će na te dvije dionice duge ukupno 13 kilometra stajati 90 milijuna kuna.

Druga faza postavljanja kabela, kako je rečeno, obuhvatit će četiri međuotočne dionice i postavljanje kabela na tim dionicama trajat će do ljeta 2024. godine. Tom fazom obuhvaćene su dionice: Brač-Hvar, Hvar-Korčula, Krk-Cres i Cres-Lošinj.

Za prve dvije dionice nositelj ugovora je Končar - Inženjering, dok je za drugu fazu raspisan javni natječaj za nabavu podmorskih kabela i njihovo polaganje, a planirani termin isporuke i polaganje tih dionica je lipanj 2024. godine.

Cjelokupan projekt postavljanja 42 kilometra novih podmorskih kabela stajat će 440 milijuna kuna i u potpunosti se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) 2021. - 2026. godine, nepovratnim sredstvima.

- Cilj projekta je osigurati pouzdanu i sigurnu opskrbu kupaca na jadranskim otocima, istaknuo je Plavšić.

Plavšić je također objasnio da će se zamijeniti podmorski 110-kilovoltni kabeli koji u Jadranskom moru nisu zamjenjivani 50-ak godina i natopljeni su uljem pa je prijetila opasnost od ekoloških incidenata te je odlučeno da ih se zamijeni modernim ekološkim kabelima.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić je istaknuo kako je početak postavljanja novih podmorskih kabela na Jadranu povijesni događaj jer je riječ o strateškom projektu Vlade, koja je tu odluku donijela na sjednici na Hvaru 2018. godine.

- Cjelokupan projekt postavljanja novih podmorskih kabela financirat će se sredstvima iz fondova Europske unije, kroz NPOO, i neće se osjetiti na cijeni struje za kućanstava i poduzeća, rekao je Milatić.

Postavljanje novih podmorskih kabela uklapa se u politiku kojom se, kako je istaknuo, ulaže tri milijarde kuna u revitalizaciju i izgradnju nove dalekovodne mreže u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Postira Siniša Marović je rekao kako je postavljanje novih podmorskih kabela važno za turizam i gospodarstvo na Braču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!