15:34 / 07.02.2022.

Autor: I.B./Hina

Potpisan sporazum o provedbi strategije Urbane aglomeracije Rijeka

Potpisivanje Sporazuma o suradnji članica Urbane aglomeracije Rijeka

Potpisivanje Sporazuma o suradnji članica Urbane aglomeracije Rijeka

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje od 2021. do 2027. godine potpisali su u riječkoj Gradskoj vijećnici načelnici i gradonačelnici 14 općina i gradova.

Cilj izrade strategije je utvrđivanje zajedničkih smjerova razvoja i olakšavanje provedbe zajedničkih projekata Urbane aglomeracije Rijeka u ovom razdoblju.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović naveo je da je ovaj sporazum prvi korak u sljedećem financijskom razdoblju aglomeracije, s novim članicama. To su grad Bakar i općine Jelenje, Matulji i Omišalj.

Zajedno smo jači i uspješniji, a koristi će najviše osjetiti građani, istaknuo je.

Uspješnost djelovanja riječke aglomeracije u proteklom razdoblju ilustrirao je s pokrenutih 12 projekata, vrijednosti 547 milijuna kuna, od čega je bespovratno sufinancirano 327 milijuna. Uz to, u provedbi je još 12 projekata iz operativnog programa Učinkoviti ljudski resursi, za što su odobrena još bespovratna 23 milijuna kuna, rekao je Filipović.

Gradonačenik Kastva Matej Mostarac ustvrdio je da je zadovoljstvo sudjelovanjem u riječkoj aglomeraciji pokazalo ponovno uključenje svih jedinica lokalne samouprave, uz nove članice.

- Ovo je vrlo urbanizirano i razvijeno područje, pa se neki put pojavljuju problemi pri prijavi na natječaje za sufinanciranje bespovratnim iznosima. Većina jedinica lokalne samouprave je u gornjim razredima razvijenosti, pa se događa da ovdašnji prijavljeni projekti ne prođu zbog sustava bodovanja, za razliku od onih iz manje razvijenih krajeva, rekao je.

Mostarac je naglasio da se putem mehanizma integriranog razvoja, odnosno aglomeracije, sigurnije ostvaruje mogućnost sufinanciranje projekata. Ocijenio je da urbane aglomeracije mogu biti jedan od motora razvoja Hrvatske.

Urbana aglomeracija Rijeka osnovana je u rujnu 2015. godine, a činile su je gradovi Rijeka, Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo. U prosincu prošle godine u sastav su ušle još četiri jedinice lokalne samouprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!